A rovat kizárólagos támogatója

A következő 25-50 évben a főemlősök egy része örökre eltűnik, ha a világ nem tesz semmit a védelmük érdekében – figyelmeztet a veszélyre egy szakértői csoport.

A Science Advances című tudományos lapban 31 szakértő foglalta össze több mint 500 főemlős állatfaj állapotát az ENSZ adatai és a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) veszélyeztetett fajokat regisztráló vörös listája, illetve különböző tanulmányok alapján.

A fajokra a legnagyobb veszélyt a mezőgazdasági területek folyamatos növelése, az irtás és a legeltető állattartás jelenti. A vadászat és az illegális állatkereskedelem, valamint a bányászat és az útépítés is csökkenti az állatállományt.

 

"A lemúrok és majmok több fajának populációja néhány ezer példányra csökkent. A hainani gibbon (Nomascus hainanus) nevű kínai majomfajból például kevesebb mint harminc példány él" – mondta Paul Garber, az Illinoisi Egyetem antropológusa, aki Alejandra Estradával, a Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetem munkatársával közösen vezette a kutatást.

Összesen négy ország ad otthont e fajok kétharmadának: Brazília, Indonézia, Madagaszkár és a Kongói Demokratikus Köztársaság. 
A főemlősök információval szolgálnak az emberi evolúcióról és fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, amelyben élnek. A tanulmány szerzői kiemelték: ahhoz, hogy ezek az állatok megmeneküljenek, a szegénységet is le kell győzni. E fajoknak az élettere ugyanis többnyire egybeesik az erőteljesen növekedő lakosságú, alacsony jövedelmű területekkel.

Kapcsolódó anyagok:

A kihalás elől nem futhat el a világ egyik leggyorsabb állata

Öt éven belül kihalhat a keleti síkvidéki gorilla

Vörös Listán a zsiráf is

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek