A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Kambodzsában valamivel jobb a helyzet, ott betiltották az eresztőhálós halászatot, de a Mekong laoszi szakaszán már csak 3 példány él, ezért kizárt, hogy újra el tudnának szaporodni a Természetvédelmi Világszövetség által súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolt állatok.

Gyakorlatilag kihalt a Mekong folyóban élő iravádi kúposfejű delfin Laoszban, olvasható a WWF jelentésében. A legnagyobb nemzetközi civil természetvédelmi szervezet helyi szakemberei a közelmúltban mérték fel a delfinek előfordulását a térségben és megállapították, hogy a folyó laoszi-kambodzsai határszakaszán felére csökkent a delfinek száma, azaz a korábbi hat egyedből már csak három él. Igen kicsi a remény a helyzet visszafordítására, e kicsiny csoport már nem életképes. A szakemberek szerint túl kevés szaporodásra alkalmas pár létezik ahhoz, hogy a populáció tovább éljen.

A WWF illetékese szerint az eresztőhálós halászat az egyik fő oka a delfinek kipusztulásának. A kúposfejű delfinek gyakran gabalyodnak bele az ilyen hálókba és megfulladnak. Az eresztőháló használatát a Mekong folyóban megtiltották Kambodzsában, ahol mintegy 80 kúposfejű delfin él még, Laoszban azonban ez nem történt meg. Amphone Phommachak, a WWF dél-laoszi koordinátora közölte, hogy szervezetük azonnali hatállyal követeli az eresztőháló betiltását a Mekongban.

Kambodzsában hálóba gabalyodott kúpos delfin tetemeKambodzsában hálóba gabalyodott kúpos delfin teteme

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek