A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az énekesmadarak párválasztásában nagy jelentősége van a hímek párzási énekének, mely fontos információkat tartalmazhat az egyedek fizikai kondíciójáról, egészségi állapotáról, sőt korábban szerzett tapasztalataikról is. Az udvarló énekük feledésbe merülése okozhatja egy ausztrál madárfaj kihalását.

Ausztrál kutatók arra figyeltek fel a kockás mézevő nevű, súlyosan veszélyeztetett madárfaj vizsgálatakor, hogy hímek több mint egytizede a fajra jellemzőtől teljesen eltérő, más fajokéra hasonlító dalokat énekel azokon a területeken, ahol a faj egyedei csak nagyon kis számban fordulnak elő. A kutatók szerint ennek az az oka, hogy az énekesmadarak többségéhez hasonlóan a kockás mézevők is idősebb fajtársaiktól tanulják meg a fajspecifikus dallamkészletet, viszont ahol a madarak nem találkoznak idősebb társaikkal, ott más madarak dalait tanulják meg. Ezzel viszont az a probléma, hogy mivel a fajoknak megvan a csakis rájuk jellemző dallamkészlete, ezért a tojók nem ismerik fel az idegen éneket daloló hímeket, így a párválasztás sem tud megvalósulni.

A kockás mézevő (Anthochaera phyriga) az elmúlt évtizedekben az élőhelyének 90%-át elveszítette. A kutatók, hogy az állat jövőjét megmentsék, most arra készülnek, hogy a korábban vadon élő egyedek énekéről készített felvételeket megtanítsák a fogságban született madaraknak, melyek szabadon engedésük után újra megtaníthatják fajtársaikat a dalra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás