A rovat kizárólagos támogatója

Március 31-ig véleményezhető a Nemzeti Vidékstratégia környezeti értékelési dokumentuma. A VM a környezeti vizsgálat kidolgozását és a folyamat lefolytatását független, a stratégiai környezeti vizsgálat témakörében járatos szakértőkre bízta. A vizsgálatot és a szakmai-társadalmi egyeztetés szervezését a Magyar Természetvédők Szövetsége végzi.

A Nemzeti Vidékstratégiához az 1995. évi LIII. Törvény és az egyes tervek, illetve programok környezeti vizsgálatáról szóló 2/2005. (I. 11.) Kormányrendelet alapján a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) megbízásából stratégiai környezeti vizsgálat készül. A kidolgozó lehetőséget biztosít a széles nyilvánosságnak a környezeti vizsgálat véleményezésére.

Az agrár- és vidékfejlesztési célú tervek széles körű környezeti hatásai indokolják, hogy az agrár- és élelmiszeripari, környezetügyi és vidékfejlesztési kérdéseket integrált módon megközelítő, vidékfejlesztési céllal készülő tervekhez és programokhoz megfelelő környezeti elemzések készüljenek. A Stratégia környezeti vonatkozásain túlmenően annak gazdasági és társadalmi vonatkozásai is rendkívül fontosak. A feladat ezért kettős: rámutatni a Stratégia környezeti szempontból kedvező hatásaira, valamint feltárni a Stratégia végrehajtásából eredő esetleges környezeti kockázatokat, illetve az azok csökkentését szolgáló javaslatokat. A stratégiai környezeti vizsgálatnak kiemelt szerepe van abban, hogy további útmutatásul szolgáljon a Nemzeti Vidékstratégia megvalósítását elősegítő tematikus és komplex térségi programok részletes kidolgozásához.

A stratégiai környezeti vizsgálat kidolgozásának folyamatáról az érdeklődő a www.mtvsz.hu honlapon tájékozódhat, ahol a munkaanyagok letölthető formában is rendelkezésre állnak.

Kapcsolódó anyagok:

Változatlan vidékstratégia

Folytassa Ángyán tanár úr!

Budai Gyula lesz Ángyán József utódja

Ángyán József Teréz Anya tanácsait követi

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek