A rovat kizárólagos támogatója

Az ország számos pontján készülnek jelenleg Natura 2000 területekre vonatkozó fenntartási tervek, amelyek többsége a napokban válik véleményezhetővé. A gazdálkodók, földbérlők, tulajdonosok és egyéb érintettek most ismerhetik meg a tervek tartalmait és tehetnek javaslatokat, észrevételeket falufórumokon, terepbejárásokon, vagy akár postai úton is.

A Natura 2000 az Európai Unió védett ökológiai hálózata, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, valamint állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását, valamint az annak fenntartását biztosító gazdálkodási formák elősegítését. EU-szintű, de a nemzeti sajátosságokhoz alkalmazkodó természetvédelem, amely átfedésben van a hazai védett területekkel, de sokban el is tér azoktól: speciálisan a közösségi jelentőségű élőhelyeknek és fajoknak a védelmét, megőrzését próbálja elérni.

A Natura 2000 erősen fókuszál a természeti értékek fenntartásának gazdálkodási oldalára is, hiszen természetes élőhelyeink túlnyomó részén évszázadok óta rendszeres emberi tevékenység folyik. A hálózat kijelölését követően ezért speciális agrártámogatási rendszerek is kidolgozásra kerültek, amelyek a természetvédelmi célokkal összehangolható gazdálkodási formákat ösztönzik.

Ezidáig azonban nem léteztek speciálisan a Natura 2000 területekre vonatkozó kezelési tervek, amelyeket a különböző hatóságok, az agrártámogatásokat előkészítők, vagy egyéb szakigazgatási szervek a saját munkájukhoz támpontként tudtak volna használni. Épp ezért a most készülő fenntartási tervek célja, hogy legyen egy aktuális, átfogó kép az adott területről, valamint kerüljenek leírásra – és természetesen betartásra – olyan javaslatok, elvárások, irányelvek, amelyek hosszú távon megfelelően biztosíthatják a jelölő fajok és élőhelyek jó sorsát. A fenntartási tervek nem kötelező érvényű előírásokat és tiltásokat fogalmaznak meg, hanem a természetvédelmi célkitűzések és a területeken folyó gazdálkodási és egyéb tevékenységek összehangolását célzó javaslatokat.

A tervkészítés két évvel ezelőtt indult el a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt pályázatok keretében, és a napokban érnek végső szakaszukba: a következő egy hónap során számos terv válik véleményezhetővé falufórumokon, terepbejárásokon, interneten és postai úton keresztül. Az E-misszió Egyesület például 35 fenntartási terv kidoldozásában vesz részt, melyek területei főként Szabolcs-Szatmár-Bereg, részben pedig Hajdú-Bihar, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében találhatóak.

Érdemes tehát a szakigazgatási, államigazgatási szerveknek és hatóságoknak, valamint az érintett önkormányzatoknak, vízgazdálkodási társulásoknak, gazdálkodóknak és tulajdonosoknak is saját területük esetében kifejteniük véleményüket, hiszen a fenntartási tervek hosszú távra szólnak, és a tervkészítők nyitottak a beérkező vélemények figyelembevételére.

További információ:
http://www.e-misszio.hu/n2
Lukács Attila, projektvezető,
skype: lukacsa, telefon: +36203423839, e-mail: attila.lukacs@icloud.com

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás