Hirdetés
Forrás: telex.hu

Velence az első nagyváros a világon, amely belépődíjat szed a turistáktól, a Santa Lucia vasútállomásnál táblák figyelmeztetik a turistákat, hogy 8:30 – 16:30 között 5 eurót kell fizetni, ha be akarnak jutni a lagúnavárosba. Még több lett a turista Velencében, miután bevezették a belépőjegyet, mert túl sok volt a turista.

Kudarcnak nevezte Velence egyik városi tanácsosa az április 25-én bevezetett belépődíjat, írja az Ansa. Luigi Brugnaro polgármester szerint a belépődíjra azért van szükség, hogy megvédjék a világörökségi helyszínt a túlzott turizmus hatásaitól, és csökkentsék a látogatók számát. A polgármester azt reméli, hogy Velence ettől újra élhetővé válik.

A látogatók száma azonban nem csökkent, május 19-én például 70 ezer látogatója volt a városnak, míg tavaly április 23-án 66 ezer, 2023. június 2-án, az olaszországi Köztársaság Ünnepén pedig 65 ezer.

Hogy ez kudarc-e, arról megoszlanak a vélemények, hiszen nem tudhatjuk, a belépődíj nélkül mennyien látogattak volna a városba. Mint az oroszlános viccben:

A Szaharában ül egy ember a homokban és folyamatosan csettintget. Arra jár egy másik illető, megkérdezi tőle: – Bocsánat, de miért csettintget? – Távol tartom vele az oroszlánokat. – De hát a Szaharában nincsenek is oroszlánok! – Na ugye, milyen hatásos?

A tömegturizmus már a koronavírus-járvány előtt is komoly problémákat okozott világszerte: a nyilvánvaló kellemetlenségek (túlzsúfolt utcák, túlterhelt tömegközlekedés, bulinegyedek kialakulása) mellett komoly probléma a környezetre és a helyi gazdaságokra, leginkább a lakáspiacokra gyakorolt hatás is. Nem csoda, hogy egyre gyakoribbak a drasztikus intézkedések – ebben a cikkben azt vizsgáltuk, hogyan készülnek a 2024-es szezonra a leginkább lerohant európai városok.

Kapcsolódó anyagok:

Velence és Barcelona után Amszterdam is befékez a turistáknak

A tengeri luxushajók ellen tüntettek a francia kikötővárosban, Douarnenez-ben

A turisták a legnagyobb környezetszennyezők?

A turistákra ráunó városok ismét akcióznak

A víz függésében. Túléli Velence a klímaváltozást?

Így állítaná meg Velence a süllyedését

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás