A rovat kizárólagos támogatója

Francia kutatók szerint a magas légszennyezettség egy ritka nemi rendellenességet okozhat a születendő fiúknál: a rejtettheréjűség az egyik leggyakoribb veleszületett férfi egészségügyi probléma, ami a nemi szerveket érinti, és úgy tűnik, a kifejezetten szennyezett területeken lényegesen több van belőle.

A méhen belüli fejlődés során a fiúgyermekek heréi a hasüregben helyezkednek el, a magzati fejlődés 7-9. hónapjában a herék leszállnak a herezacskóba, ha ez a folyamat elmarad, akkor beszélünk rejtettheréjűségről – írja a Webbeteg. Ez az állapot spontán nem igazán javul, nagyon ritka az, ha a hasüregben maradt here magától leszáll. Viszont a lágyékcsatornában akadt el, hat-nyolc éves korig néha magától leszáll a helyére. Korai műtéti beavatkozás csak fájdalom vagy szövődmény esetén indokolt. Utóbbi statisztikák szerint nagyjából 100-ból egy esetben fordul elő.

A rejtettheréjűséghez korábban is kötöttek már olyan kémiai anyagokat, mint a ftalátok vagy a növényvédő szerek, de a légszennyezést, főként az ipari szennyeződéseket, eddig nem vették figyelembe. Egy friss francia kutatás szerint azonban azokon a területeken, ahol nagyon szennyezett a környezet (például szénbányák vagy fémfeldolgozó üzemek környékén) 50 százalékkal megnő a rejtettheréjűség esélye. Általánosságban a fiú újszülöttek 1-8 százalékát érinti ez a probléma.

A Francia Közegészségügyi Osztály kutatása kiterjedt az egész országra, és azt figyelte meg, hogy adott periódusokban, adott területeken lényegesen magasabb a rejtettheréjűség előfordulási aránya. A kutatáshoz 89382 rejtettheréjűség miatt műtéten átesett francia fiú egészségügyi állapotát vetették össze a születési helyükkel. Az időintervallum, amit vizsgáltak, 2002 és 2014 közötti volt. Az eredmények azt mutatták, hogy a rendellenesség 36 százalékkal nőtt ez alatt az idő alatt.

A szakértők összesen 24 csomópontot fedeztek fel az országban, ami azt jelenti, hogy itt lényegesen megnövekedett a betegségek száma. A legtöbb az ország északi vagy északkeleti részében található, egy kivételesen nagy azonban Lens városa mellett, ami évtizedeken keresztül szénbányászati terület volt. Az országos szinthez képest itt 50 százalékkal nagyobb volt a rejtettheréjűség előfordulási aránya, és a dupla rejtettheréjűség, amikor a fiúgyermek mindkét heréjével probléma akadt, ötszörös volt ezen a területen. A kutatók szerint a helyi lakosság nagy részének a szénbányához volt köthető a munkája, egészen pontosan az itt működő két kohóhoz. Több mint egy évszázadig folyt itt a színesfémgyártás is, 2003-ban ezt leállították, de kiterjedt környezeti szennyezés jelent meg a területen, többek között ólommal és kadmiummal kapcsolatban. Két ipari terület még mindig működik a környéken, a két kohót már bezárták.

A szakértők olyan területeken is megállapítottak csomópontokat, ahol növényvédőszer-használat miatt lehetett probléma – például borászati környékeken is nagyobb volt a rejtettheréjűség előfordulása.

Stuth-Nagy Niki  NRGReport.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás