A rovat kizárólagos támogatója

Morandini Pál, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) oszlopos tagja a budai Mészáros utcában mutatta meg az érdeklődőknek, hogy a vörös vércse Budapest szívében is fészkel. Fotó: Scherer, Indafotó.

Az MME Budapesti Helyi Csoportján keresztül meghirdetett vércsenézésre mintegy tízen jöttek el péntek este hat órakor. A bemutatott vércsefészek egy sárga bérház legfelső szintjén lévő erkély tetején, egy pilléren található. Az esemény szervezője, Morandini Pál állványos teleszkópot hozott magával, amibe belepillantva a résztvevők jól láthatták a három-négy fiókát, és a rendezvény egy órás időtartama alatt kétszer is a fészekre szálló szülő madarat. A fiókák jelenleg mintegy két hetesek, és várhatóan még két hétig tartózkodnak majd a fészekben.

A vércsefészek. Középen az egyik szülőmadár.A vércsefészek. Középen az egyik szülőmadár.

Budapesten százával vannak fészkelésre alkalmas helyek, így nem csoda, hogy Morandini Pál becslése szerint a budapesti vércseállomány 80-100 költő párból áll. A Parlamenten 3-4 fészek is található, de a madarak a Bartók Béla úton, a Móricz Zsigmond körtéren, a Schönherz Kollégium szomszédságában, a ferihegyi Liszt Ferenc Repülőtéren és a zuglói fűtőművön is otthonra találtak. A Budafoki úton egy gyártelepen a rendszeresen használt, 40 méter magas daru tetején fészkel egy pár. Van, amikor a háztetőn futó ereszcsatornában bukkannak vércsefészekre a madarászok. A budai állomány egy jelentős része a Budaörsi Repülőtérre jár táplálkozni, mivel ott sok a rágcsáló.

Morandini PálMorandini Pál

A madarak jelenléte időnként konfliktushoz is vezet. A Déli pályaudvar közelében például évekig fészkelt egy házon egy vércsepár, ami idegesítette a közös képviselőt. A fészek ugyanis pont egy menyasszonyi ruhakölcsönző bejárata felett volt, így az ürülék rendszeresen rossz helyen kötött ki. A közös képviselő lezáratta a fészeknek helyt adó tetőablakot, de egy nyíláson a madarak továbbra is bejutottak. Utána az összes, abban a sorban lévő ablakot lezárták, ezúttal alaposabban, úgyhogy a vércséknek új otthon után kellett nézniük.

A vércsék egyszer költenek évente, a fészekben általában három és hat közötti fiókát nevelnek a szülők. Az etetések időpontja attól függ, hogy milyen gyorsan sikerül élelmet találniuk a szülőknek. Emiatt két etetés között akár órák is eltelhetnek. A péntek este leselkedő madarászoknak szerencséjük volt, mivel egy és negyed óra alatt kétszer is rászállt a fészekre valamelyik szülő.

Madármegfigyelés BudánMadármegfigyelés Budán

Országosan a fészkelő-helyek hiánya miatt alacsonyabb a vércseállomány, mint amekkora elméletileg lehetne. A Balaton-felvidéken egy lelkes vércsevédő több száz vércseodút helyezett ki az elmúlt évtizedekben. Nagyrészt ennek köszönhető, hogy arrafelé jelentősen megnövekedett a faj állománya – mondta Morandini Pál.

A világon 15-17 vércsefaj fordul elő. Magyarországon a viszonylag gyakori vörös vércse mellett az igencsak ritka fehérkarmú vércse is felbukkan időnként.

Morandini Pál a nyolcvanas évek végén kezdte el gyűjteni a budapesti vércseadatokat, azóta keresi szisztematikusan a fészkeket. Ezeket sokszor lakossági bejelentések nyomán találja meg. A utóbbi 5-6 évben évente publikálta kutatásának eredményeit a Heliaca c. folyóiratban.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek