A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Nem képezi részét a verespataki ciántechnológiás bányaberuházás az új román kormány programjának – jelentette ki Marosvásárhelyen Borbély László romániai környezetvédelmi minisztere. Traian Basescu államfő szerint a munkahelyteremtésben a bányák újranyitása is lehetséges.

Borbély Lászlót a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnökét az MTI munkatársa kérdezte arról, hogy felmerült-e a koalíciós egyeztetések során a verespataki ciántechnológiás bányaberuházás kérdése. Borbély László megerősítette, Verespatak nem szerepel a kormányprogramban. Hozzátette, a környezetvédelmi engedély kérdésében nem a minisztériumnak, hanem a kormánynak kell döntenie. A döntés akkorra várható, amikor az illetékes technikai bizottság befejezi a véleményezését.

A politikus megerősítette, egy héten belül aláírja a koalíciós megállapodást a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Demokrata-Liberális Párt (PDL). A dokumentum határidőket szab a közösen vállalt célok megvalósítására. E célok között szerepel a kisebbségi törvény parlamenti elfogadása és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kialakult magyar szempontból áldatlan helyzet orvoslása.

A román sajtó Verespatakra tett egyértelmű utalásként értelmezte, hogy Traian Basescu államfő a bányászat fellendítését ösztönözte a Mihai Razvan Ungureanu kormányalakítási megbízása alkalmából mondott beszédében. Kijelentette, az új kormánynak a munkahelyteremtés lesz az egyik legfontosabb feladata, amely a bányák újranyitása által lehetséges. Basescu magyarázatként hozzátette: megnőtt a nyersanyagok iránti kereslet a világpiacon.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás