A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Instabil, veszélyes helyen alakítaná ki a Rosia Montana Gold Corporation a Verespatakra tervezett külszíni aranybánya ciános zagytározóját – állítja Stefan Marincea, a Román Földtani Intézet (IGR) múlt héten leváltott igazgatója a Gandul című független lapban. Keményebb karhatalmi fellépésre számíthatnak a Verespatak ellen engedély nélkül tüntetők.

A lap azt követően készített interjút a szakemberrel, hogy ezt a véleményét két hete a Verespatak-tervezet társadalmi vitáját lefolytató parlamenti különbizottság előtt is kifejtette, ahol a geológiai térképek meghamisításával vádolta a verespataki beruházást tervező kanadai-román vegyesvállalatot.

A múlt héten az oktatási minisztérium leváltotta Marinceat a földtani intézet éléről, de cáfolta, hogy a verespataki bányaprojekt ügyében kifejtett álláspontja miatt távolították volna el. Marincea a Gandulnak adott interjúban kifejtette: a zagytározó tervezett helyén egy 2011-es terepszemlén az IGR munkatársai több aktív forrást találtak, amelyeken keresztül a ciános víz megmérgezheti a közeli Abrudbánya ivóvizét. Hozzátette: a talaj szerkezetében 19 vetődést is felfedeztek, amelyek veszélyeztetik a tervezett völgyzárógát stabilitását.

Marincea szerint Stefan Grigorescu, az IGR korábbi igazgatója ennek ellenére kiadta 2011-ben a földtani intézet jóváhagyását a projekthez, amely nélkül a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) nem kérhette volna a környezetvédelmi engedélyt. Bár a beruházó a földtani intézet térképeit használta, az engedélyeztetésre beadott dokumentációból egyszerűen eltüntették a veszélyforrást jelentő vetődéseket – állította Marincea a Gandulnak adott interjúban.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint október 6-án Stefan Marincea, az IGR – akkor még tisztségben lévő – igazgatója azt mondta a parlament Verespatak-bizottsága előtt: neki nincs pénze arra, hogy bíróságon harcoljon az RMGC ügyvédeivel, különben feljelentette volna a céget okirat-hamisításért. A szakembert október 16-án váltották le a földtani intézet éléről, arra hivatkozva, hogy illetéktelenül nyilvánosságra hozta a Galati megyei gyakori földrengések lehetséges okait vizsgáló kutatások egyes "tudományosan megalapozatlan" feltételezéseit.


Keményebb karhatalmi fellépésre számíthatnak ezentúl a verespataki ciántechnológiás bányaprojekt elleni demonstrációk résztvevői, ha továbbra is engedély nélkül próbálják korlátozni a járművek forgalmát a román fővárosban – közölte tegnap a Mediafax hírügynökség. A kormányzó szociálliberális szövetség politikusai azt követően kértek erélyesebb fellépést a csendőrségtől, hogy csütörtökön tüntetők vették körbe és rongálták meg Daniel Barbu kulturális miniszter autóját. A Mediafax szerint Radu Stroe belügyminiszter tegnap eligazítást tartott a csendőrség vezetőinek, és arra utasította őket, hogy ne tűrjenek el többé semmilyen törvénysértést, egyebek mellett azt sem, hogy a tüntetők elfoglalják az úttestet. A konfliktusokat megelőzendő a csendőrség figyelmeztetni fogja a tüntetések szervezőit, hogy a gyülekezési törvénynek megfelelően engedélyeztessék a demonstrációkat.

Szeptember elseje óta minden vasárnap több ezer környezetvédő vonult fel Bukarestben, akadályozva a forgalmat a román fővárosban. A csaknem két hónapja tartó maratoni tüntetéssorozat elején a tiltakozók naponta elfoglalták az úttestet találkozóhelyük, az Egyetem tér környékén. Bár a közösségi portálokon szerveződő tüntetéseket a legritkább esetekben jelentették be előre, a megmozdulások első napjaiban a csendőrség szóvivője úgy nyilatkozott: amíg a tüntetők békésen viselkednek, kizárt, hogy a csendőrség erőszakot alkalmazzon ellenük. A csendőrség tegnapi közleménye szerint a tüntetéssorozat kezdete óta 26 személyt bírságoltak meg az engedély nélküli tüntetések idején. A kommüniké ugyanakkor felhívja a tüntetők figyelmét arra: a gyülekezési törvény előírja, hogy a véleménynyilvánítási szabadság nem akadályozhatja a közutak rendeltetésszerű használatát.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás