A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

A román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Pártnak (PD-L) nincs egységes álláspontja arról, hogy hasznos-e a Verespatakon tervezett ciántechnológiás aranybánya megnyitása, vagy nem – jelentette ki a párt szóvivője.

Sever Voinescu elmondta, hogy a pártban megoszlanak a vélemények a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyes vállalat által tervezett beruházásról, és közölte, hogy még nem született döntés a PD-L-ben a projekt engedélyezéséről. Voinescu szerint a bányaterv az elmúlt tíz-húsz év legnehezebb döntése a román politikai osztály számára, amelynek azonban ezt előbb-utóbb meg kell hoznia.

Romániában azt követően vált ismét vitatémává az immár több mint tíz éve tervezett beruházás, hogy a kulturális minisztérium a múlt héten közölte: kibocsátották a Kirnyik-hegység egy részére vonatkozó régészeti mentesítési bizonylatot, aminek hiánya eddig a vállalkozó egyik fő akadálya volt a bányanyitás útjában. A beruházás ellenzői hétfőn a román kulturális minisztérium előtt tüntettek, és Kelemen Hunor tárcavezető lemondását követelték azzal vádolva, hogy a régészeti mentesítési bizonylat "titokban" való kibocsátásával megsemmisül a Kirnyik-hegység régészeti öröksége a római kori bányajáratokkal együtt. A szaktárca ennek ellenkezőjét állítja, és közölte, hogy a beruházónak 70 millió dollárt kell költenie a cselekvési terv értelmében, ez garancia a térség régészeti és építészeti öröksége 80 százalékának megmentésére.

A beruházást ellenző Alburnus Maior Egyesület bejelentette, hogy ismét bíróságon támadja meg a régészeti mentesítési bizonylatot, a korábbi változat megsemmisítését elérte már 2008-ban a román bíróságon.

Az ellenzőkkel egy időben a bányaprojekt támogatói is aktív meggyőzési kampányt folytatnak a médián keresztül. Több ilyen egyesület közleményben üdvözölte hétfőn a kulturális minisztérium döntését. Ezt megelőzően az RMGC kiterjedt országos médiakampányt folytatott hónapokon keresztül a projekt hasznosságát hangsúlyozva.

Az RMGC 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni ciántechnológia alkalmazásával Verespatakon, ahol a Európa legnagyobb külszíni aranybányáját tervezi megnyitni. A beruházónak még egy fontos engedélyre, a környezetvédelmi jóváhagyásra is szüksége van, amit a jelenleg tanulmányozás alatt álló környezeti hatástanulmány alapján bocsáthat ki a román kormány.

 

Kapcsolódó anyagok:

Újabb verespataki csörte

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás