A rovat kizárólagos támogatója

A „Vándorlási útvonal bajnokai” elnevezésű versenyen a természetvédelemre fordítható forrásokat gyűjtenek, hogy segítsék a BirdLife Partnereket a madarak Dél- és Kelet-Európában tapasztalható illegális elpusztításának megakadályozásában.

Március 31-én éjfélkor 14 izgatott madarász csoport lép ki bátran az izraeli éjszakába, hogy elinduljon egy egyedülállóan új madárversenyen.A „Vándorlási útvonal bajnokai” verseny a SPNI (a BirdLife izraeli partnere) szellemi gyermeke és a természetvédelemre fordítható forrásokat gyűjt, hogy Dél- és Kelet-Európában fel lehessen venni a küzdelmet a madarak illegális elpusztítása ellen.

A „Vándorlási útvonal bajnokai” verseny attól kezdődően, hogy a csapatok március 28-ától megérkeznek, élőben itt követhető és meg lehet nézni a verseny indítását is március 31-én éjfélkor.  A BirdLife vándorlási útvonalak programjának kísérő rendezvényeként a verseny megrendezésére az eilati madár fesztivál idején kerül sor és a vándorlásnak azt a különleges csodáját ünnepli a Nagy-hasadékvölgy lenyűgöző részén, amikor a vándor gólyák, ragadozó és énekes madarak ezrei igyekeznek északra a költőhelyükre.
 

Batumiban (Grúzia) minden ősszel tízezer ragadozó madár pusztul el illegális vadászat következtében. Jonathan Meyrav, a SPNI Izraeli Ornitológiai Központ idegenforgalmi igazgatója szerint a „Vándorlási útvonal bajnokai” nem pusztán a kapzsi madarászok kedvére tartott verseny, hanem nagyon fontos üzenetet hordoz a vadvilág szerelmesei számára az egész világon. Míg a legtöbben csodálatos környezetben gyönyörködünk a vadon élő madarakban, évente több milliónyi madarat mészárolnak le, amikor a költőhelyükre, vagy onnan költöznek. Az illegális vadászat miatt elpusztult madarak száma megdöbbentő és igazán aggasztó.”

Egy ragadozómadár áldozat az évi 10.000-ből Batumi GrúziaEgy ragadozómadár áldozat az évi 10.000-ből Batumi Grúzia

Az első „Vándorlási útvonal bajnokai” versenyen összegyűjtött pénz kedvezményezettje a grúz madárvédelmi társaság (BCG) lesz: ez a nem kormányzati szervezet a BirdLife Partner Grúziai Vadvédelmi Központ, és a Batumiban működő madárszámláló központ (BRC) egyesüléséből jött létre. A BCG által kezdeményezett természetvédelmi akció segít megőrizni az grúz Ajara Autonóm Köztársaságban található Batumi szurdokban a madarak vándorlásának csodáját. A batumi völgytorok kimagaslóan fontos a vándorló madarak szempontjából. Minden ősszel a délre igyekvő madarak sokasága özönlik át a Fekete tenger keleti partja és az Alacsony Kaukázus magas hegyei között húzódó keskeny sávon. Ebben az időszakban 35 különböző fajhoz tartozó több mint egy millió vándorló ragadozó madár halad át ezen a területen, így egész Eurázsiában ez tekinthető a legjelentősebb szűk keresztmetszetnek a vadászatnak kitett vándormadarak körében. Kutatások kimutatták, hogy minden ősszel közel tízezer madár esik áldozatául itt az illegális vadászatnak, amikor a madarak áthaladnak a szurdokon, s ezzel akaratlanul könnyű célpontot szolgáltatnak.

A Grúz Madárvédelmi Társaság most teljesen új megközelítést alkalmaz az illegális vadászat ellen, s arra törekszik, hogy a helyi közösségekkel együtt – s nem ellen – dolgozzon kölcsönösen előnyös akciók keretében a vadászat visszaszorítására. Minden évben önkénteseket hívnak a Batumiban szervezett madártáborba, hogy vegyenek részt a BCG munkájában, a vándormadarak minden tavasszal és ősszel végbemenő kivételes repülésének megfigyelésében. A látogatókat helyi családoknál helyezik el, s így ők az ökoturizmusból értékes támogatást nyújtanak a gazdaságnak. A sok önkéntes madárszámláló számottevően gyarapítja a Batumiban dolgozó hivatásos tudósok számát és az ő „állampolgári tudományos” hozzájárulások kibővíti a megfigyelési lehetőségeket. A „Vándorlási útvonal bajnokai” versenyen összegyűjtött támogatás segítségével bevonják az arra nyitott helyi vadászokat és solymárokat is „természetvédelmi nagykövetekként”, hogy közvetítsék a kollégáik körében, milyen következményekkel jár a mostani tevékenységük és milyen jelentős lehetőségeket rejt a hozzáállás és fellépés megváltoztatása az ökoturizmus területén.  

BirdLife Swarovski Optik Racers néven a BirdLife International is indít egy csapatot a versenyen a Swarovski Optik vezető optikai gyártó támogatásával. Minden csapat azért küzd, hogy a legtöbb támogatást szerezze a kezdeményezéshez.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek