Hirdetés

Nagy a tülekedés a világ legmélyebb pontja, a Mariana-árok körül, ezúttal azonban nem a kutatók merülnének, hanem kíváncsi turisták magán tengeralattjárókkal. Többek között a hatalmas Virgin vállalatrendszer tulajdonosa, Richard Branson és a filmes James Cameron is tervezi már saját tengeralattjáróját.

A multimilliárdos Richard Branson az üzleti élet kihívásait nemcsak a Földre tervezi, hanem az űrbe is. Nemsokára talán elindulhatnak az általa alapított Virgin Galactic űrhajó első járatai is, ám figyelme nemcsak felfelé, hanem lefelé is fürkészi a jó befektetési lehetőségeket. Legújabban azt tervezi, hogy megépíti a Virgin Oceanic tengeralattjárót, amely embereket ereszthet a Mariana-árok legmélyebb pontjára, természetesen sokat fizető turistákat.
De nem ő az egyetlen, akit felcsigázott a Föld legmélyebb pontja. James Cameron filmrendező és a Google egyik vezetője is, Eric A Schmidt is úgy határozott, hogy 15 millió fontot szán arra, hogy saját tengeralattjáróval mehessen a mélybe, amely bírni fogja a ránehezedő több tonnás nyomást, amíg eléri az óceán fenekét.

A Mariana-árok nem ismeretlen rész, mivel az elmúlt évtizedekben a tudósok több, fentről irányítható robot tengeralattjárót is leengedtek, hogy lefotózzák a titokzatos tengerfeneket. Így sikerült eddig ismeretlen tengeri uborkát és más mélytengeri fajokat is megismerni, ám talán mégsem ezek miatt fejlesztenek a gazdagok. De mi az, ami a kalandvágyó milliárdosokat mégis érdekli a mélységben?

Cameront és Schmidtet a kíváncsiság hajtja a Guardian újságírója szerint, Bransont azonban csakis a pénz. A Virgin Galactic két órás, tengerfenékig tartó utazását már most hirdeti potom 250 ezer fontért. Bizonyára a látvány is más lesz, mint 1960-ban, amikor az utolsó lemerülő tengeralattjáró próbálkozott. Akkor annyira felkavarták az iszapot, hogy a két utas semmit sem látott.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás