A rovat kizárólagos támogatója

A lengyelországi Białowieża-erdőben már a legöregebb és legértékesebb faállományokat vágják a lengyel környezetvédelmi miniszter, Jan Szyszko engedélyével. Az erdő pusztítása sérti a lengyel és az európai törvényeket és szembemegy Lengyelország UNESCO felé tett vállalásaival is.

A lengyel Greenpeace, a WWF Lengyelország, és más helyi környezetvédő szervezetek ezért hetek óta az erdőben állomásoznak és jelenlétükkel, békés, erőszakmentes eszközökkel védik az európai síkvidék utolsó őserdejét. A Greenpeace Lengyelország és a Wild Poland munkatársai erdei járőrözéseik során megbizonyosodtak arról, hogy a Białowieża-erdőben fokozódott a fakitermelés. A civil járőrök beszámolói alapján a fakivágás az erdő legöregebb és legértékesebb részében is elkezdődött, ahol – pontosan környezeti értéke miatt – eddig tilos volt minden erdészeti tevékenység.

A legöregebb faállományban végzett és dokumentált fakivágás nagy részét nem lehet biztonsági intézkedésnek minősíteni, mivel azok az országúttól és a turistautaktól is távol zajlottak, a vadon legértékesebb és pótolhatatlan részein. A fakivágás azokon a területeken történik, amelyeknek a világörökségi védelemre vonatkozó szabályok szerint érintetlennek kellene maradnia, így itt sem fakivágás, sem ültetés nem lenne végezhető.

A Białowieża-erdő a benne zajló természetes folyamatok és a kivételes biodiverzitás miatt került fel az UNESCO Világörökségi Listájára.

Veszélyben a Białowieża-erdő WWF Lengyelország demonstrációVeszélyben a Białowieża-erdő WWF Lengyelország demonstráció

További fotók >>>

A lengyel kormány által engedélyezett jelenlegi fakivágások nemcsak megakadályozzák ezen értékek hatékony védelmét, de kifejezett veszélyt is jelentenek számukra. A Białowieża-erdőben zajló fakivágásra az Európai Bizottság is keményen reagált és a szokásos két hónap haladék helyett mindössze egy hónapot adott Lengyelországnak arra, hogy intézkedjen az uniós törvény megszegését jelentő tevékenységek beszüntetéséről.

“A rendszeres fakivágás és -ültetés jelentik a legnagyobb veszélyt az ilyen típusú erdők számára, mert ellehetetlenítik a fák természetes megújulását. A nehéz fakitermelő gépek letarolják az erdő aljnövényzetét és megfosztják a védett fajokat természetes élőhelyeiktől, az ültetés pedig ugyanolyan veszélyt jelent mint a fakitermelés, mert az őserdő jellegű erdőt szokványosan kezelt erdővé alakítja” – nyilatkozta Gadó György Pál, a Greenpeace Magyarország szakértője.

“Az európai síkvidék utolsó őserdejének pusztítását ráadásul a költési időszakban kezdték meg. Ez nem csak az ilyen fokozottan védett, de mindenféle erdőben tiltott. A fakivágással így veszélyeztetik például a háromujjú harkályt is, amely az egyik legritkább harkályfaj Lengyelországban, és más ritka védett fajokat is, amelyeknek ugyancsak ez az erdő ad otthont. Egy ilyen fontos, pótolhatalan természeti értéket nem lehet rövid távú gazdasági előnyökért tönkretenni, nemzeti és nemzetközi jogszabályokat egyaránt felrúgva. Az erdőkre mindannyiunknak szüksége van ökológiai, klímavédelmi szempontból és saját egészségünk védelme miatt is” – tette hozzá Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország agrárkampány-felelőse.
A környezetvédő civilek tovább tiltakoznak békés és erőszakmentes eszközökkel a Białowieża-erdő egyik legöregebb és legértékesebb részének elpusztítása ellen.

  Az igazi vadont rejtő erdő megmentéséért aláírásgyűjtésbe is kezdtek, hogy minél többen legyenek, akik kiállnak az UNESCO által is védettnek nyilvánított európai őserdőért.


Szaporodnak a bölények a lengyel őserdőben

Fogságban szaporítással sikerült megmenteni az európai bölényt, miután a vadonból kipusztult. A lengyel-fehérorosz határon lévő Bialowiezában már nyolcszáz egyedből áll a visszatelepített állomány.

Kapcsolódó anyagok:

Fakitermelés Európa leghíresebb őserdejében

Giga erdőirtást terveznek a lengyelek a bölények menedékén

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek