A rovat kizárólagos támogatója

Tegnap a fővárosi közgyűlés gyanús gyorsasággal szüntette meg a csepeli Tamariska-domb természeti terület védettségét. A döntés nyilvánvalóan jogsértő és sajnos nagyon hasonlít a belváros értékeit lerombolással fenyegető, hírhedt Bécsi utcai Zeppelin-plázánál alkalmazott eljáráshoz.

Németh Szilárd Csepel polgármestere a 2011. október 21-i fővárosi közgyűlésen helyszínen osztotta ki határozati javaslatát az 5,2 hektáros Tamariska domb védettségének feloldásáról, amit a testület fideszes többsége el is fogadott. Ezzel kétségessé vált az egyedülálló terület megmaradása. A döntés ellentétes a természetvédelmi törvénnyel, hiszen a védettség csak akkor lehetne feloldható, ha annak fenntartását természetvédelmi szempontok a továbbiakban nem indokolják és lefolytatták az ehhez szükséges eljárást. Ezzel szemben a Duna-Ipoly Nemzeti Park nem értett egyet a védettség feloldásával, és a jogszabályok betartatására felesküdött képviselő tudatában volt az esetleges jogsértésnek. Az LMP rendkívül cinikus politikai magatartásnak véli az ilyen döntéseket és a csepeli ügyben jogorvoslatot kezdeményez.

A polgármester érvelése szerint a terület elhanyagolt állapotát szeretné megszüntetni, ehhez azonban nem lenne szükség a védettség megszüntetésére, annál inkább a domb megfelelő természetvédelmi kezelésre. A helyi védettségű területek kezelése kötelező fővárosi feladat, aminek a főváros „minimálköltségvetéssel” tesz csak eleget a Főkerten keresztül. A feladat ellátását meghatározó – már elkészült – természetvédelmi kezelési tervet évek óta nem fogadta el a közgyűlés. Pedig a főváros megfelelő hasznosítással (tanösvények, rekreációs területek, stb.) még bevételekhez is juthatna a 29 védett természeti értékéből és erősíthetné turisztikai hírnevét is. Ha Csepel valóban elkötelezett lenne az itt található természeti területek megőrzése mellett, már most is javíthatna a fenntartáson, akár a fővárossal közösen, vagy a kezelést átvéve tőle.

Csepel Tamariska-dombCsepel Tamariska-domb

A védettség megszüntetésével a terület bármikor beépíthetővé válik és fennáll a veszélye a terület intenzív fenntartású parkká válásának, a még meglévő természetközeli homokpusztagyep részek átalakításának. Az eljárás sajnos nagyon hasonlít arra, amikor a fővárosi közgyűlés 2009-ben –Fidesz-MSZP összefogással – azért szüntette meg a Bécsi utca 10. helyi védettségét, hogy az épület lebontásával a Csipak Zeppelin projekt megindulhasson.

Budapest, 2011. október 22.

Somfai Ágnes
fővárosi frakcióvezető-helyettes

Jávor Benedek
országgyűlési képviselő,
a Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke

Kapcsolódó anyagok:

Botanikus kert és bagolyirtás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás