Hirdetés

A dunai áradás miatt a tavaszi után újabb vadpusztulás következhet be a gemenci erdőben, amely várhatóan 24 órán belül teljesen víz alá kerül. Európa legnagyobb ártéri erdejének jelenleg 80 százaléka, mintegy 15 ezer hektár van víz alatt.

Máté Béla, a Gemenc Rt. szekszárdi erdészetének helyettes vezetője szerint a Duna vízmagassága Bajánál 798 centiméter, de hétfőre meghaladja majd a 900 centimétert, így még az erdő magasabban fekvő részeit is elönti a víz.

A vállalat dolgozói az erdőben már napokkal ezelőtt megkezdték az értékek mentését. Elszállították a faanyagokat, leállították a kisvasutat, lezárták a Sió árterét, a vadakat pedig alkalmi etetőhelyek létesítésével próbálták az ártéren kívüli, biztonságos helyekre csalogatni – közölte Máté. A vizes helyeken rekedt, bajba jutott fiatal vaddisznók és szarvasok mentését állatvédő bevonásával kísérlik meg, azonban a munka nem sok sikerrel kecsegtet, mert az állatok pedig félnek az emberektől. További nehézséget jelent, hogy az erdőben már most is csak csónakkal lehet közlekedni.

A szakember szerint az állatállományt nem éri váratlanul az áradás, mert már egy múlt heti, kisebb árhullámot követően menekülni kezdtek a vadak a vízzel borított területekről. Vadpusztulással várhatóan ennek ellenére is számolni kell majd, nagyságát azonban csak az áradást követő kárfelmérés után lehet megmondani.

Máté utalt arra, hogy a Duna 2002 márciusi áradásakor a folyó Bajánál 844 centiméterrel tetőzött, ennek következtében az erdőben 1500 vad elpusztult, a víz által okozott károk pedig meghaladták a 100 millió forintot. A gemenci erdőnek a legnagyobb csapást eddig az 1956-os dunai jeges ár jelentette. Akkor szinte a teljes szarvas állomány kipusztult, az áradást követően 2300 szarvas tetemét szállítottak el a helyszínről.
2002. augusztus 17.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás