A rovat kizárólagos támogatója

A Duna egyoldalú elterelése súlyos környezeti károkat okozott a Szigetközben, s veszélybe került a Duna kavicságya alatt található, felbecsülhetetlen értéket képviselő ivóvízkincs is. Az elterelés után azonban sikerült megoldani a Szigetköz teljes csatornázását, amely addig az ország egyik legelmaradottabb régiói közé tartozott. Nem terjesztették azonban ki a beruházást egész Mosonmagyaróvárra. Pap János, fideszes honatya szerint, ha nem oldják meg rövid időn belül ezt a gondot, veszélybe kerül a város ivóvízellátása. Bár Mosonmagyaróvár a Mosoni-Duna jobb partján található, az említett vízbázis viszont mind a két felén. Sőt, a város és a környék által használt kút szintén a jobb parton található. A fideszes politikus szerint tényként lehet azt is elkönyvelni, hogy a több évtizede felhalmozódott szennyvíz a Duna szívóhatása miatt a Duna-meder felé mozog, és veszélyezteti az ivóvízbázist.

Az elmúlt három és fél évben a szennyvíz-elvezetési programban a csatornázott települések száma az 1997. évi 555-ről ’99-ben 775-re, 2000-ben pedig 983-ra növekedett. A tavalyi növekedés is hasonló mértékű volt – tudtuk meg Fónagy János közlekedési és vízügyi minisztertől. Hasonló a helyzetről számolt be a szennyvíztisztítás területén is. 1998-ban a települési szennyvizek közel kétharmada folyt tisztítás nélkül a befogadókba, ám 2002-re ez az arány megfordult, és az összegyűjtött települési szennyvizek közel kétharmada teljes biológiai tisztítást kap. Február elején a kormány megtárgyalta és elfogadta Magyarország nemzeti települési szennyvíz-elvezetési és -tisztítási megvalósítási programját, amely többek között a nagyobb városok, így a Mosonmagyaróvár okozta szennyező források felszámolását tűzi ki elsődleges célul – közelített a kérdés érdemi megválaszolásához a miniszter. Erre a programra tíz év alatt 800 milliárd forintot terveztek.

Vízbázis-védelmi szempontból azon települések kerültek eddig az egyes kategóriába, amelyek sérülékeny ivóvízbázis védőterületre estek. Mosonmagyaróvár azonban ide nem sorolható. Mint nagyváros, a támogatás szempontjából a kettes, ezen belül is a legkedvezőbb A-kategóriába tartozik, és nem a fentebb említett I/3. besorolásba – tudatta a képviselővel a tárca vezetője. Úgy vélte: egy esetleges támogatás sem hozná a települést kedvezőbb helyzetbe, mert mindkét kategória megítélése szakmai és finanszírozási szempontból is megegyezik. A jövőre vonatkozóan kijelentette: Mosonmagyaróvárnak lehetősége van arra, hogy a Belügyminisztérium kezelésében lévő címzett és céltámogatási rendszeren belül, az önálló kerettel rendelkező nagyvárosi vagy területfejlesztési kategóriában pályázatot nyújtson be. A képviselőt azonban nem nyugtatta meg a válasz. Mint mondta: a vízbázis alatt lévő szennyvízlencse nem törődik azzal, hogy az ember milyen döntéseket hoz.
202.04.10.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás