Hirdetés

Sajnálatos jelenség, hogy Nyíregyháza parkerdejében május elején nagy számban garázdálkodnak azok, akik séta vagy kikapcsolódás helyett kifejezetten a vadvirágokra vadásznak. Anyák napja és a ballagás közeledtével sok helyen egész egyszerűen letarolják a gyöngyvirágmezőket az erdő legszebb részein.

A legnagyobb kárt azok okozzák, akik kereskedelmi céllal gyűjtik a növényeket, de sajnos sok kiránduló is csokorszámra tépi le a virágokat (amelyek a séta végén gyakran a kukában végzik). Ráadásul ennek a rablógazdálkodásnak az erdő legritkább, kipusztulással fenyegetett védett növényei is áldozatul esnek. 2012 májusában például a fokozottan védett 100 000 forint eszmei értékű magyar nőszirom egyetlen virágzó tövét is letépték ismeretlenek. Ha ez így megy tovább, hamarosan a ma még gyakori gyöngyvirág és társai is a kipusztulás szélére sodródhatnak a Natura 2000 oltalom alatt álló erdőben.

Az E-misszió Egyesület és a Nyírerdő Zrt. ezért arra kér minden erdőlátogatót, hogy jelezzék, amennyiben illegális virágszedőkkel találkoznak az erdőben; illetve semmiképpen se vásároljanak zugárusoktól ismeretlen eredetű virágokat.

A Nyírerdő Zrt. munkatársai és az E-misszió önkéntes erdőpásztorai május első napjaiban fokozott figyelemmel járőröznek az erdőben, hogy megelőzzék a természeti értékek pusztulását. A védett növények károsítói biztosan feljelentésre számíthatnak, a kereskedelmi célból nagy mennyiségben virágot szedők pedig a természetkárosítás mellett lopás bűntette miatt is elmarasztalhatók.

Nagyon számítunk a lakosság figyelmére és segítségére. Szeretnénk, ha még sok-sok nemzedék megcsodálhatná az erdőben, természetes élőhelyükön a tavasz virágait. Ne tegyük tönkre az Anyák napjának szép ünnepét egy erdőből lopott virágcsokorral!

 

A fokozottan védett magyar nőszirom 2011 -ből a Sóstói-erdőben. Kép: Hoványi PéterA fokozottan védett magyar nőszirom 2011 -ből a Sóstói-erdőben. Kép: Hoványi Péter

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás