A rovat kizárólagos támogatója

Nagyon ritka védett páfrányt loptak ismeretlenek. A tolvajok elvittek három tő forrásfodorkát (Asplenium fontanum), amelyből mindössze csak néhány példány található Magyarországon. Ezzel gyakorlatilag a kipusztulás szélére sodorták a védett fajt.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata a közelmúltban az Alcsúti Arborétumban végzett ellenőrzést, ekkor vették észre, hogy a természetvédelmi oltalom alatt álló forrásfodorkát a környező mohapárnával együtt ismeretlenek lefejtették a szikláról, és a tövet elvitték. A nyomokból egyértelmű, hogy a növényt szakszerűen távolították el, a harasztok törzsébe tartozó egyedet a faj tudatos felismerésével emelték ki a földből. A növény 2012. március 4-i ellenőrzéskor még a területen volt, ekkor a nemzeti park munkatársai lefényképezték és rögzítették a GPS koordinátákat is.

Az eset után az őrszolgálat ellenőrzést végzett a forrásfodorka másik, a Vértesi Tájvédelmi Körzetben található állományánál is. Kiderült, hogy a tájvédelmi körzet fokozottan védett területén található élőhelyről szintén eltűntek a növények. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság megtette a szükséges lépéseket, és értesítette a természetvédelmi hatóságot.

A forrásfodorkát (Asplenium fontanum) a magyarországi Vörös Könyv eltűnt fajként tartja nyilván. Az évtizedekig kipusztultnak hitt növényt 2000-ben sikerült újra megtalálni a Vértesi Tájvédelmi Körzetben, majd 2006-ban az Alcsúti Arborétumban is előkerült egyetlen példány.

Tekintettel arra, hogy az érintett két élőhely volt a forrásfodorka ismert hazai természetes előfordulása, a természetkárosítás a faj magyarországi kipusztulását eredményezheti. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság ezúton is felhívja a szakma figyelmét, hogy a legjobb szándéktól vezérelt kutatási, gyűjteményfejlesztési, vagy ex situ szaporítási cél sem kerülhet a fajok és élőhelyek természetes állományainak védelme elé. Amennyiben a természeti érték megőrzése aktív beavatkozást igényel, azt kizárólag átlátható módon, a jogszabályokban előírt engedélyek birtokában szabad végezni.

Kapcsolódó anyagok:

Forrásfodorka

Gyűjteményes kertek a túlélésért

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás