Hirdetés
greenfo/MTI

Csaknem minden tizedik európai vadméhfajt fenyegeti a kihalás veszélye, többek között a rovarirtó szerek terjedése és a mezőgazdasági termelés növekedése miatt – állítja a kontinens méhállományáról írt jelentés.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szakértői az Európai Bizottság megbízásából készítették el jelentésüket, amely szerint a kontinensen majdnem kétezer méhfaj él, ezeknek jelenleg mintegy 9,2 százalékát fenyegeti a kihalás, miközben további 5,2 százalék várhatóan már a közeljövőben hasonló helyzetbe jut.

A tanulmány írói hangsúlyozták azt is, hogy az összes európai méhfaj mintegy 57 százaléka annyira kevéssé ismert, hogy lehetetlen megítélni, veszélyben vannak-e vagy sem.  Ana Nieto, a szervezet munkatársa és a tanulmány egyik írója elmondta, a jelentést egyfajta viszonyítási pontnak szánták, amelynek segítségével megítélhetőek lesznek a jövő folyamatai.

"Megdöbbentett minket, hogy számos fajról semmi információ sincsen" – tette hozzá. A jelentés szerint a méhek Európában évente mintegy 22 milliárd euró (6,6 ezer milliárd forint), világviszonylatban pedig 153 milliárd (46 ezer milliárd forint) euró értékű termés beporzását végzik el. A tanulmány a vadon élő méhekre leselkedő fontosabb veszélyforrások között említi a mezőgazdasági termelés növekedését és a rovarirtó szerek használatát is. A klímaváltozást szintén kiemeli a jelentés, mivel a folyamattal járó nagyobb esőzések, szárazságok és hőhullámok közvetlenül is veszélyt jelentenek a méhekre, illetve rontják a táplálékhoz jutásuk esélyeit is.
 

Változó nyelvhosszal

Változó nyelvhosszal

Rachel Carson híres könyve, a Néma tavasz az ember felelőtlen környezethasználatát okolva a madarak és méhek elhallgatását s vele a mag nélkül maradt növényeket vizionálja. A poszméhek pollinációs szerepe jól szemlélteti a természetnek ezt a talán egyik legfontosabb, ősi, ám nagyon sérülékeny kapcsolatrendszerét.  A növények jelentős részénél a virágok beporzásához valamilyen közvetítőre van szükség.
Lehet ez szél, víz, madarak, denevérek, de többségük esetében ezt a feladatot rovarok látják el. Közülük is a méhek vállalják magukra e fontos feladat oroszlánrészét, utódaikat ugyanis virágporral etetik, melynek begyűjtése nap mint nap számos virág egymás utáni látogatásával jár. Eközben fontos szolgálatot tesznek mind a növényeknek, mind a növényeket fogyasztó állatoknak és az embernek

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás