A rovat kizárólagos támogatója
MTI - Milánó

Szakemberek körében nő az aggodalom a Dolomitok, vagy, mint a helyiek nevezik, a “Sápadt hegyek” miatt: a szakértők szerint a hegység mostani gyakori omlásait egy sor természeti jelenség egybeesése okozza, például a gyakori földrengés és a változékony időjárás – írta a Corriere della Sera című napilap.

Június elején leomlott a Trephor Torony, az észak-olaszországi Cortina mitikus Öt Tornyának egyike. Csaknem ezer köbméter szikla dübörgött le 2380 méter magasból. A veszély ebben az esetben szerencsére csekély volt, mert ez a zóna nagyon elhagyatott.

Az omlások azonban folytatódtak. Július 1-jén a 2366 méter magas Forcella dei Cimapeiről szakadt le egy háromszög alakú, 80 méteres, kisebb ház nagyságú darab. Majd a Tizenkettek csúcsainak egyike, a Kis Cir törött le, s ennek következtében mintegy 100 köbméter kő omlott a 300 méterrel alatta lévő, a Dantercepies menedékházat a lavina ellen védő hálókra és kerítésekre. Ez a nemrég még 2520 méter magas csúcs és környéke a turisták és alpinisták kedvelt helye volt. A vihar és a szél elsodorta azt a nagy vaskeresztet is, amely alatt a fáradalmakat kipihenni, a csodálatos tájban gyönyörködni hegymászók ezrei álltak meg. A keresztet ők vitték vállukon az immár egy méterrel alacsonyabb, új csúcsra.

Ludwig Niessig, Bolzano vezető geológusa szerint – aki szereti és úgy ismeri ezeket a hegyeket, mint a tenyerét – a gyakori omlásokat egy sor természeti jelenség egybeesése okozza. Elsősorban a nagyon változékony időjárás. A bő havazások, a jég, a vihar, a villám erősen erodálja a hegyeket.

A közeli és távoli földrengések is megteszik a magukét, egyensúlyi helyzeteket változtatnak meg, repedéseket okoznak, és a kritikus pontokon ezek idézik elő az omlásokat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás