Hirdetés

Az LMP szekszárdi polgármesterjelöltje szerint veszélyezteti a cikói térségi hulladéklerakó biztonságát, hogy egy technológiai hiba miatt mintegy 40 ezer köbméter csurgalékvíz gyűlt fel a tároló egyik szeméttároló kazettájában.

Hadházy Ákos az MTI-nek tegnap azt mondta: a felgyülemlett szennyezett víz gátszakadással fenyeget a völgységi település mellett működő létesítményben. A probléma előzménye, hogy mintegy másfél évvel ezelőtt nem megfelelően kezeltek egy a tárolóban keletkezett üzemzavart. Akkor a csurgalékvíz-tározó elkezdett ereszteni, de a szennyezett vizet nem szállították el, hanem egy szeméttároló-kazettába pumpálták. A helyiek állítására hivatkozva Hadházy Ákos azt mondta: éjszakánként leengedik a felgyűlt szennyvizet. "Magam is láttam, hogy illegálisan tartályos gépkocsikkal viszik el valahová" – tette hozzá.

A polgármesterjelölt – aki jelenleg szekszárdi LMP-s önkormányzati képviselő – úgy véli: a problémát a keletkezése után közvetlenül néhány millió forintból meg lehetett volna oldani, most 80-100 millió forintba kerülne a víz elszállítása. A képviselő szerint miután a lerakót üzemeltető Rekom Nonprofit Kft. önkormányzati társulás tulajdonában van, a történtekért a társulás elnöke, Ács Rezső a felelős, aki Szekszárd Fidesz-KDNP-s alpolgármestere és a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Sallai R. Benedek, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: a cikói hulladéklerakó időzített bomba, ahol bármikor bekövetkezhet egy a kolontári iszapömléshez hasonló esemény. A kommunális hulladék tele lehet nehézfémekkel és más szennyező anyagokkal – jegyezte meg. Szóvá tette azt is, hogy a hulladéklerakónál kormánypárti politikusok kaptak állandó juttatásokat, miközben nem volt pénz a hulladék ártalmatlanítására. A rezsicsökkentés a szolgáltatókat olyan helyzetbe hozta, hogy nem tudják betartani a technológiai előírásokat – tette hozzá az ellenzéki politikus. (MTI)

 

Lásd még: 
Markolóval kergették meg az Index tudósítóit

A rezsiharctól a markoló sem véd

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás