A rovat kizárólagos támogatója

Az emberek általában tisztában vannak vele, hogy a használt sütőolaj veszélyes hulladék, a legtöbben mégis kidobják vagy kiöntik – derül ki a Mol augusztusi felméréséből, amelyet ezer ember online megkérdezésével készítettek el.

A Mol a használt sütőolaj begyűjtésére még 2011-ben indított programot. Idén augusztusban újabb kampányban igyekszik felhívni minél több ember figyelmét arra, hogy környezetkímélő módon szabaduljanak meg a használt sütőolajtól. Az elmúlt években 175 tonna sütőolajat adtak le a gyűjtésben résztvevő benzinkutakon – olvasható Szollár Domokos kommunikációs igazgató közleményében.

A Mol felmérését ismertető mai közlemény szerint a válaszadók több mint fele a lefolyóba önti, vagy a szemetesbe dobja a zsiradékot. Az online felmérést elsősorban a 18-59 éves korosztályba tartozó, háztartást vezető hölgyek töltötték ki. Ők annak dacára tüntetik el ezekkel a módszerekkel az olajat, hogy tudják, szennyezik vele a környezetet.

Arra a kérdésre, hogy milyen feltételek mellett változtatnának az eddigi gyakorlatukon, és inkább adnák le a használt sütőolajat, a felmérést kitöltők 75 százaléka úgy nyilatkozott, hogy csak akkor, ha lenne a lakókörnyezetükben erre kijelölt hely, ahol ezt megtehetnék. A válaszadók negyede viszont még akkor sem, ők abban az esetben lennének nyitottak erre, ha házhoz jönnének érte az illetékesek.

Közismert tény, hogy a használt, ismételten felforrósított olaj káros az egészségre, mégis az emberek többsége idehaza legalább kétszer süt– főz ugyanazzal az sütőolajjal a konyhában – derül ki a MOL kutatásából. Eszerint a hazai háztartásokban a megkérdezettek 2/3-da több alkalommal is használja ugyanazt a sütőolajat a konyhában. Közülük is a válaszadók közel fele egyszer, míg a 30 százalékuk kétszer vagy annál többször is felforrósítottja a használt zsíradékot az ételek elkészítéséhez. Ez a gyakorlat az egészségügyi szakemberek állásfoglalásai alapján azért sem szerencsés, mert a hevítés hatására, a 170-180 °C felett, az olaj egyes komponenseinek bomlása miatt egészségre káros anyagok szabadulhatnak fel. Másrészt az sem utolsó szempont, hogy sütéskor, a már sokadszor használt étolajban olyan folyamatok mennek végbe, amelyek csökkentik az elkészült étel ízét, élvezeti értékét. Ha pedig már végképp nem tudják tovább hasznosítani az étolajat, akkor attól az emberek döntő hányada „házilag” szabadul meg. A lefolyóba, WC-be öntik, vagy a szemetesbe dobják, aminek szintén egészség – és környezetromboló hatása van.

Az olaj a talajba jutva gátolja annak légáteresztő képességét, természetes vizekbe kerülve pedig csökkenti a folyók, tavak oxigén tartalmát. Riasztó adat, hogy egy liter olaj egymillió liter ivóvizet tesz a további felhasználásra alkalmatlanná. A MOL felmérését kitöltők közül is csak a válaszadók 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elviszi a megfelelő átvevőhelyre a kidobásra ítélt zsíradékot.

A leadási kedvet ösztönözendő a MOL idén nyáron új lendületet adott a 2011. májusa óta futó használt sütőolaj-gyűjtő programjának. Szeptember 1-ig tart a „Köszi az olajat, jövünk egy bulival!” kampány, amelyben a sütőolaj leadásért cserébe a megyeszékhelyek egy – egy nagyszabású utcabált nyerhetnek.

Kapcsolódó anyagok:

Folytatódik a sütőolaj gyűjtó kampány

Kisütöttük: ide vele!

Mi legyen a használt étolajjal?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás