A rovat kizárólagos támogatója

A Dán Fogyasztói Tanács (Danish Consumer Council) 55 szempillafestéknek a címkén feltüntetett összetevőit vizsgálta és 32-ben talált allergizáló vagy a hormonrendszert megzavaró vegyi anyagot. Olyan márkákat teszteltek, mint a Clinique, a MAC, a Chanel, a Helena Rubinstein, a Lancôme és a L’Oreal.

A 2018. januárjában bemutatott vizsgálat során alapvetően az endokrin, azaz a hormonrendszerre kockázatot jelentő anyagok (EDC) jelenlétét vizsgálták. Ezen anyagok kivonása évek óta az EU napirendjén van, ám a mai napig nem kezdődött meg a kivonásuk például kozmetikai termékekből.

A termékekben a következő problémás vegyületek voltak jelen:
parabének – hormonkárosítással gyanúsított tartósítószerek;
butylated hydroxytoluene (BHT) – hormonkárosítással gyanusított;
cyclopentasiloxane – feltételezik hormonkárosító hatását és kockázatot jelent a környezetre;
PTFE – a környezetre kockázatos fluórozott vegyület;
chloroxylenol – allergizáló vegyület;
imidazolidinyl urea – allergizáló vegyület és
iodopropynyl butylcarbamate – allergizáló vegyület

A tanulmány készítői szerint önmagában minimális ezen anyagok hatása, hisz az egyetlen termékben lévő mennyiség nagyon kicsi. Viszont az emberekbe számos forrásból származó problémás vegyi anyag kerül, ezek együttes, úgynevezett koktélhatása már kockázatot jelenthet. A dán szervezet ezért az javasolja a fogyasztóknak, hogy válasszanak problémás anyagoktól mentes termékeket, mivel az egyetlen módja jelenleg annak, hogy  minimálisra csökkentsék a kitettségüket.

A cégek a jelentésre reagálva kijelentették, hogy csak az EU és a dán hatóságok által a bőrápolási termékekben és kozmetikumokban engedélyezett anyagot használnak. A fogyasztóvédők ezt nem kérdőjelezték meg, hanem a jelenlegi megengedő szabályozást kritizálták.

Mivel gyakorlatilag itthon is hasonló termékek vannak jelen, ezért addig amíg végre nem kezdődik meg ezen anyagok régóta beígért korlátozása, addig a vegyi.blog.hu mindenkinek azt javasolja, hogy böngéssze az apróbetűs címkét, és válasszon olyan terméket, amiben nincsenek jelen a fenti összetevők.
Az eredeti teszt a vizsgált termékekkel: https://kemi.taenk.dk/bliv-groennere/test-these-substances-are-found-mascaras

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás