A rovat kizárólagos támogatója

Javában tart az adventi időszak. Ha nem is olyan mértékben, ahogy az elmúlt évtizedekben, de az utcák, üzletek és a lakások ablakai ismét ünnepi fényekbe vannak öltöztetve.  Ez a ragyogás azonban igen csalóka lehet. Ausztriában a GLOBAL 2000 környezetvédelmi szervezet a karácsonyfa izzókban található esetleges veszélyes vegyi anyagokhoz kapcsolódóan végzett laborvizsgálatokat. Bizonyos vizsgált termékeket Magyarországon is forgalmaznak.

Két termék illegálisan a piacon:

Az itthon a Magyar Természetvédők Szövetsége által koordinált program megbízásából egy független, akkreditált laboratórium összesen tizenegy karácsonyi izzóban vizsgálta bizonyos veszélyes anyagok, például lágyítószerek, nehézfémek vagy klórozott paraffinok jelenlétét.

Az elemzett termékek több mint felében, amelyeket hét különböző üzletből származnak, veszélyes anyagokat is találtak az összetevők között. Kettő árucikket közülük nem is lehetne forgalmazni, mert DEHP nevű lágyítószert tartalmaznak, amelyet több mint két éve szinte minden háztartásban megtalálható termékben korlátoznak az Európai Unió országaiban.

Az egyik izzóban azonban a dietil-hexil-ftalát (DEHP) koncentráció meghaladta a 8,4 tömegszázalékot, ami 84-szerese a határértéknek.

Ezek az eredmények azért különösen aggasztóak, mert a DEHP komoly hatással van a hormonrendszerre, és már nagyon kis mennyiség is nagy károkat okozhat. A DEHP megzavarhatja a gyermekek nemi fejlődését, és részben felelős a férfiak termékenységének évek óta tartó csökkenéséért. Ráadásul a lágyítószerek felszívódhatnak a műanyagokban, így hosszú ideig kifejthetik hatásukat. Folyamatosan gőzölögnek ki a termékekből, és nemcsak bőrön, hanem a légzőszerveken keresztül is bejuthatnak a szervezetünkbe.

Tájékozódás a Scan4Chem applikáció segítségével:

Az kimutatott összetevők az EU vegyi anyagokra vonatkozó REACH-szabályozása szerint úgy nevezett különös aggodalomra okot adó anyagoknak, angolul röviden SVHC-knek minősülnek. Számos SVHC anyag még mindig engedélyezett a termékekben, annak ellenére, hogy az emberre és a környezetre gyakorolt káros hatásuk már ismert. Problémás az is, hogy ezek a vegyi anyagok nincsenek jelölve a termékek csomagolásán, ami azt jelenti, hogy a fogyasztóknak nincs módjuk egyszerűen felismerni őket a megvásárlásuk vagy használatuk előtt.

A szabályozás azonban kötelezi a gyártókat és forgalmazókat, hogy adatkérés esetén tájékoztatást adjanak az adott termékben lévő SVHC-król.

Az ilyen SVHC-adatkérések elküldésének megkönnyítésére fejlesztették ki a “Scan4Chem” okostelefonos alkalmazást a “LIFE AskREACH” nemzetközi projekt keretében. A Scan4Chem alkalmazás a termékek vonalkódjait beolvasva hozzáférést nyújt a központi SVHC adatbázishoz, és egyszerűen használható felületet biztosít az adatkérések elküldésében.

Az elmúlt időszakban megnövekedett adatkérések száma komoly üzenet a vállalatoknak, mely egyértelműen mutatja, hogy egyre fontosabbá válik a fogyasztók részéről a tudatosság, és a biztonságos, káros anyagoktól mentes termékek használata. Végső soron a cél az SVHC-k helyettesítésének elérése minden árucikkben.

A LIFE AskREACH a vállalatokkal is együttműködik, és támogatja őket az SVHC-kkel kapcsolatos kötelezettségeik teljesítésében és a beszállítókkal való kommunikációban. Ha egy vállalat szeretne megfelelni a követelményeknek és tenni a termékbiztonság átláthatóságáért, regisztrálhat az AskREACH központi adatbázisába.

A “Scan4Chem” alkalmazás magyar verziója letölthető iOS és Android rendszerekre az alábbi linkeken: 

https://apps.apple.com/lv/app/scan4chem/id1205416098

https://play.google.com/store/apps/details?id=de.uba.scan4chem

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás