A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 24.hu

Egy friss tanulmány szerint még mindig kimutatható az 1986-os baleset sugárzása a Csernobil környékén termesztett növényekben A kutatók a térség búzájából, rozsából, zabjából és árpájából gyűjtöttek be mintákat, és két radioaktív izotóp, a cézium-137 és a stroncium-90 esetében is határérték feletti szinteket észleltek.

David Santillo, az Exeteri Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint eredményeik folyamatos szennyezésre és emberi kitettségre utalnak.– írja a Live Science. Mint mondta, a problémát fokozza a hivatalos rutinellenőrzések hiánya.

Santillo és kollégái 116 olyan mintát elemeztek, melyeket 2011 és 2019 között gyűjtöttek be az erőműtől mintegy 50 kilométerre délre, a lezárt zónán kívül. Az adatok alapján a stroncium-90 a gabonák 48 százalékában veszélyes koncentrációt ért el. A szakértők 2015 és 2019 között elhozott famintákat is vizsgált, az izotóp szintje ezekben is meghaladta a biztonságos határt.

A kutatók úgy gondolják, hogy a fában fennmaradó sugárzás szennyezheti a régióban termesztett növényeket. A térség háztartásainak kemencéiből begyűjtött hamuban a részecske szintje esetenként a határérték 25-szerese volt. Mivel a helyiek a hamut gyakran használják fel a talaj táplálására, a veszélyes anyagok képesek visszakerülni a földbe. A csapat szerint a módszer elhagyásával biztonságosan is termeszthetnének növényeket a környéken, éppen ezért Santillóék arra kérik az ukrán kormányt, hogy felügyeljék jobban a régiót.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek