A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Több mint 50 európai parlamenti képviselő és ugyanannyi természetvédelmi szervezet szólította fel tegnap a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményt (CITES) aláíró országokat, hogy tiltsák be a veszélyeztetett állatokat – közöttük az elefántot és az orrszarvút – érintő trófeavadászatot.

A CITES több mint ezer, kihalás fenyegette növény- és állatfaj teljes kereskedelmét tiltja, ezeket az egyezmény I. melléklete tartalmazza.  A CITES főigazgatójához, Ivonne Higueróhoz intézett levelükben az aláírók sajnálatukat fejezték ki, hogy a szórakoztató jellegű és “nem kereskedelminek” tekintett trófeavadászat kikerült a tiltás hatálya alól.

Több mint 180 ország küldöttei – természetvédők és politikusok – épp Genfben tanácskoznak, ahol az egyezmény által védett vadon élő állat- és növényfajok védelme szintjének módosítására vonatkozó javaslatokat vitatnak meg. A trófeavadászat nem szerepel a tanácskozás napirendjén.

Eduardo Goncalves, a Trófeavadászat elleni Kampány (The Campaign to Ban Trophy Hunting) nevű civil szervezet alapítója megmagyarázhatatlannak nevezte, hogy a trófeavadászat kivételt élvez a washingtoni egyezményben.

“A trófeavadászat több millió dolláros nemzetközi iparág, tehát egyértelműen kereskedelmi tevékenység” – szögezte le.

A szervezet jelentése szerint az Egyesült Államok, a vadásztrófeák legnagyobb importőre, az utóbbi tíz évben 200 ezer importengedélyt adott ki. Kína a második helyen áll, de egyre aktívabb a területen: a Peking által kiadott behozatali engedélyek száma a 2007. évi 18-ról 2142-re nőtt tíz év alatt.

Nyitókép: illusztráció: tigris afrodiziákum Wil Luiijf WWF

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek