Hirdetés

Az UNESCO Világörökségének részét képező indonéziai Komodo Nemzeti Parkban tavaly kezdődtek meg a turisztikai projekt munkálatai, amelyek veszélyt jelenthetnek a helyi gazdaságra, és a komodói sárkányok élőhelyére is.

A délkelet-ázsiai ország környezetvédelmi minisztériuma megerősítette, hogy a közösségi médiában csak Jurassic Parknak nevezett indonéziai turisztikai projekt építése folytatódik, annak ellenére, hogy az UNESCO figyelmeztetett a tervek lehetséges negatív környezeti hatásaira.  A múlt hónapban az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) tisztviselői a Világörökségi Bizottság konferenciáján elmondták, hogy a projekthez új környezeti hatásvizsgálatra lenne szükség a terület és élőlények védelme érdekében.

A felvetésre az UNESCO még nem kapott hivatalos választ az indonéz kormánytól. Ugyanakkor az indonéziai környezetvédelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője elmondta, hogy szeptemberre mindenképpen készül egy új elemzés, de hozzátette, hogy tulajdonképpen a már meglévő épületek felújításáról van szó és ez nem jelent veszélyt a komodói sárkányokra.

A WALHI NÉVŰ INDONÉZ KÖRNYEZETVÉDELMI CSOPORT SZERINT VISZONT A PROJEKT KOMOLY HATÁSSAL LEHET A HELYI KÖZÖSSÉG ÉLETÉRE, ÉS ZAVARHATJA A SÁRKÁNYOKAT IS.

Tavaly a közösségi médiában a Jurassic Park filmekben szereplő dinoszaurusz-szigethez hasonlították a vállalkozást, miután széles körben megosztották az interneten a nagy munkagépek előtt álldogáló sárkányról készült fotókat.

Indonéziában a kormányzati adatok szerint mintegy 3100 komodói sárkány él. Az egyedülálló gyíkok akár 3 méter hosszúra is megnőhetnek.

Nyitókép: Komodói sárkánygyík AFP/FABRICE COFFRINI

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás