A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A kritikus szintnél is alacsonyabb már a Bajkál-tó vízszintje. A szibériai Jenyiszej folyó vízgyűjtőjén található tó vízállása két centiméterrel alacsonyabb a hatóságok által minimumként megjelölt 456 méteres tengerszint feletti magassághoz képest.

Az orosz meteorológiai intézet előrejelzése szerint azonban az apadás nem áll meg, és a Föld édesvízkészletének ötödével rendelkező tó, amely a világ legmélyebb tava egyben, leghamarabb a májusban várható áradások idején telítődhet. Addig még 13-15 centimétert fog apadni – írta a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

Január végén az elmúlt hatvan év legalacsonyabb vízállását mérték a Bajkálon. A burjátföldi rendkívüli helyzetek minisztériuma emiatt vészhelyzetet hirdetett ki, és a legmagasabb készültségi fokozatot rendelte el, miután a tó környékén lévő falvakban vízhiány alakult ki. A Mongóliával határos Burjátföld kormányzatához beérkezett jelentések egyes földalatti források elapadásáról, a halállomány megfogyatkozásáról és gyakori erdőtüzekről szóltak.

A természetvédők, a halászok és a tó által biztosított vízenergiától függő ipari létesítmények évek óta huzakodnak egymással a Bajkál megóvása, illetve kihasználása miatt. Környezetvédő szervezetek a száraz időjárást és a tó körüli ipari üzemeket okolják a vészes apadásért. Az illetékesek ezt cáfolják, és azt állítják, hogy nem a Bajkál-tóból eredő Angara folyó mentén épített vízerőművek miatt csökkent le ennyire a vízszint, holott az irkutszki vízerőmű látja el árammal és vízzel a közel hatszázezer lakosú várost, és az ott lévő hatalmas alumíniumkohót is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás