A rovat kizárólagos támogatója

Az utóbbi tíz év legalacsonyabb szintjére csökkentek az európai gáztartalékok az Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) legfrissebb adatai szerint.

A 25 ország 68 földgáz-infrastruktúra (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyós földgáz terminál) üzemeltető vállalatát képviselő szervezet adatai szerint az európai gáztározók töltöttségi szintje tegnap 49,51 százalékon állt, ami az adatok gyűjtésének kezdete óta, azaz tíz éve a legalacsonyabb szint.

Az európai gáztartalékok nagyon gyors ütemben csökkennek, miközben a meteorológusok a tavalyinál hidegebb időt jósolnak februárra és márciusra. Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint az európai országoknak nem érdemes az orosz földgázszállítások növekedésére számítaniuk, mivel a Gazprom orosz gázipari vállalat igyekszik megakadályozni, hogy Európából a szállítási irány megváltoztatásával földgázt exportáljanak Ukrajnába. A Gazprom jelenleg a szerződésekben foglalt minimális mennyiséget szállítja európai partnereinek, ami naponta 150 millió köbméterrel kevesebb mint tavaly ilyenkor. Ehhez jön még 40 millió köbméter gáz, amelyet Ukrajnába továbbít Európa.

A szlovák gáztározók töltöttségi szintje tegnap 45,5 százalékon állt, míg egy évvel korábban 48 százalékon. Lengyelország esetében 60 százalékos volt a töltöttség az egy évvel korábbi 78 százalékkal szemben. Magyarország esetében viszont 41,01 százalékon állt a tartalék szintje, szemben az egy évvel korábbi 25,33 százalékkal.

A három legnagyobb európai piacon is aktívan használják a gáztartalékot: Németországban 49,5 százalékra csökkent a tartalék szintje (egy évvel korábban 83,2 százalék), Olaszországban 56 százalékra (59 százalék), Nagy-Britanniában pedig 45 százalékra (64 százalék).

Ukrajna tavaly 5,1 milliárd köbméter földgázt importált európai országokból, ami 2,4-szerese az előző évinek. Szlovákia felől 3,6 milliárd, Lengyelország felől 0,9 milliárd, Magyarország felől pedig 0,6 milliárd köbméter földgáz érkezett Ukrajnába- írta az MTI.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás