A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Egy brit-madagaszkári kutatás szerint a hagyományok felrúgása, a kulturális tabuk ledöntése – más tényezők mellett – példátlanul sok maki vesztét okozza Madagaszkáron, ami akár a majmok kihalásához is vezethet.

A helyiek régen mélyen tisztelték a főemlősöket, a külső hatások azonban e nézet fokozatos kikopását eredményezték. A wales-i Bangor Egyetem és a madagaszkári Madagasikara Voakajy civil szervezet kimutatta, hogy a védett fajok vadászata fokozódott a szigetország keleti részén. Az orvvadászat térnyerését a kutatók a gyors társadalmi változásnak, a hús iránti szükséglet növekedésének és a hagyományokban foglalt tabuk ledöntésének tulajdonítják.

A tabuknak fontos szerepük van a madagaszkári kultúrában – fejtette ki Julia Jones, a Bangor Egyetem kutatója a BBC News-nak. A makikat, köztük is különösen a veszélyeztetett indriket, erős tabuk védték a vadászattól. Egy legenda szerint egy fáról leeső emberti indri kapott el a levegőben, mire az a faluba visszatérvén kijelentette, hogy a makiknak többé nem eshet bántódásuk. Egy másik hiedelem szerint a makik az esőerdőben eltévedt ősök.
Annak ellenére, hogy a mostani felmérés alapján a helyiek nem szívesen esznek vadhúst, sokszor az az egyetlen elérhető húsféle, mivel a vidéki területeken alig lehet hozzájutni háziállatok húsához. Több mint ezer háztartás felméréséből kiderült, hogy három nap alatt az étkezések zöme húsmentes volt: ha tartalmazott is húst, az leginkább hal vagy háziállatok húsa volt, a vadhús aránya tíz százalék alatti, a védett állatoké 0,5 százalék volt. Ennek ellenére a megkérdezettek 95 százaléka evett már védett állatot.

Az indri a legnagyobb makifaj. Ivarérettségét mindössze hét-kilenc éves korára éri el, és két- vagy háromévente nevel fel egyetlen utódot. Így állománya nagyon érzékenyen reagál a kismértékű vadászatra is.
Annak ellenére, hogy a vadászat nem fenntartható, a vadhús fontos élelemforrás a helyiek, kiváltképp a gyerekek számára. Egy nemrég megjelent kutatás szerint amikor megakadályozták a madagaszkári családokat abban, hogy hozzáférjenek a vadhúshoz, harmadával nőtt a gyerekkori vérszegénység aránya.

Jones szerint a más forrásból származó hús elérhetőségének javítása kínálhatna alternatívát a vadhúshoz. Ezen kívül a meglévő természetvédelmi törvények betartatásán is lehetne javítani a kutató szerint. Ha az indri és a többi maki eltűnik az erdőkből, kevesebb turista érkezik majd, és a nemzetközi érdeklődés is jócskán megcsappan – érvelt Jones. Tehát a befektetés nemcsak kedvező lépés lenne, hanem egyhamar meg is térülne a kormánynak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek