A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

A hétköznapokban talán bele sem gondolunk, de az általunk használt kütyük és elektronikai eszközök óriási terhelést jelentenek a környezet számára. Rosszabb a helyzet, mint valaha, csak úgy öntjük bele a világba az elektromos hulladékot.

Az elektronikai hulladék az elmúlt években egyre nagyobb problémát okozott, arról nem is beszélve, hogy a már nem használt készülékekből rengeteg a fejlődő országokban köt ki, és ott gyűlnek tovább, hatalmas e-szemétdombokat emelve ezzel. Úgy tűnik, a helyzet 2019-ben sem lett jobb. Sőt.

Az Nemzetközi Szilárdhulladék-gazdálkodási Egyesület (ISWA) több szervezettel közösen készítette el azt a tanulmányt, amelyből kiderül, mennyi e-szemetet termeltük az elmúlt évben.

A szakemberek szerint világszerte 53,6 millió tonnányi elektromos hulladék halmozódott fel, ami 21 százalékos növekedést jelentett az elmúlt 5 évben. A számítások szerint az elemmel, akkumulátorral vagy hálózati csatlakozóval rendelkező, kidobott műszerek össztömege akkora, mint 350 Queen Mary 2. méretű hajóé.

9,2 millió tonnával több e-hulladék keletkezett 2019-ben, mint 2014-ben, miközben az összes (2019-es) e-szemét csupán 17,4 százalékát sikerült újrahasznosítani. Vanessa Forti, a ENSZ kutatója úgy nyilatkozott, a legjobban ez utóbbi adat lepte meg, mert úgy vélte, sokat sikerült fejlődni az újrahasznosítás terén – írja az Earther.

e-hulladék égetés Agbogbloshie Ghána kép: Kálmán Attila

Az egyre növekvő felhalmozódás azért is igen komoly probléma, mert az eszközökben nemcsak hasznos anyagok, de olyanok is, amelyek súlyosan mérgezhetik a környezetet. A helyzetet súlyosbítja, hogy a jelentés szerint a kidobásra szánt kütyük 8 százalékát nem a megfelelő helyen adják le a tulajdonosok, hanem egyszerűen kidobják azt a kukába.

A kutatók szerint a legfőbb probléma az, hogy nincs a világban egységesen összehangolt e-szemét-kezelési forgatókönyv, és a világnak csupán 78 százaléka készített már az elhelyezéssel, kezeléssel és feldolgozással kapcsolatos előírásokat.  A szakemberek egyelőre nem látnak rá reális esélyt, hogy a folyamatosan növekvő tendencia megforduljon, így 2030-ra akár 74,7 millió tonna e-hulladék is összejöhet – írta a HVG.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek