A rovat kizárólagos támogatója

Az NHKV Zrt. saját tőkéje egy év alatt 3,7 milliárd forintról mínusz 3,7 milliárd forintra esett.

Előző évi veszteségénél bő kétszer nagyobb, mínusz 3,6 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta 2017-et a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) – írja a Világgazdaság. A lap szerint a cég eredménytartaléka így az előző évi mínusz 2,4 milliárdról mínusz 8,3 milliárdra romlott.

A kukaholdingnak május végén kellett volna közzétennie 2017-es beszámolóját, de ez csak a napokban sikerült. Ebből kiderül, hogy a cég több gazdálkodási mutatója is javult, például a 2016 végén még az 51 milliárdot súroló követelései 43,6 milliárdra zsugorodtak, csökkentek az egyéb követelései és a kötelezettségei is, az utóbbiak 61 milliárdról 56 milliárd forintra. A társaság árbevétele 63,1 milliárd forintról 86,2 milliárdra nőtt, ezen belül 82,5 milliárd származott a közszolgáltatásból, és csaknem 3,7 milliárd a haszonanyagok eladásából. Mindezzel együtt az NHKV saját tőkéje egy év alatt 3,7 milliárd forintról mínusz 3,7 milliárdra esett.

Mivel a jegyzett tőkéhez képest a saját tőke értéke jelentős mértékben negatív előjelet mutat (…) veszélyeztetve van a társaság vállalkozásának folytatása – áll a Moore Stephens K-E-S Audit Kft. 2018. július 12-i dátumú jelentésében.

A független könyvvizsgáló ezért felhívta a figyelmet a tőkehelyzet rendezésére, amelyről már szó volt az NHKV 2017. december 6-i igazgatósági ülésén. A könyvvizsgálói jelentés szerint a nehézségek egyik oka lehet a hulladékgazdálkodási tevékenységre és a bevétel elszámolására vonatkozó, nem megfelelő szabályozási környezet. Emellett nincs kielégítően szabályozva a társaság tervezett tevékenységi köre, a vagyonkezelés sem, ezért a hosszabb távú vagyongazdálkodás, eredményelszámolás és finanszírozás érdekében ezt a szabályozást és az üzleti modellt is célszerű áttekinteni. Via HVG.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás