A rovat kizárólagos támogatója

Az összefogás és a közös munka a siker kulcsa az új kormány agrárminisztere szerint, megoldandó feladatból pedig akad bőven a következő ciklusban. “Egyértelműen zöld minisztériumot szeretnék kialakítani” nyilatkozta Nagy István a Magyar Időknek.

Miben lesz más az ön által vezetett minisztérium?- kezdte az interjú kérdéseit a Magyar Idők.

– Azzal, hogy visszakaptuk a vidékfejlesztés feladatkörét, mindaz, ami a vidéki életet meghatározza, az agrártárcánál összpontosulhat. Emellett egyértelműen zöld minisztériumot szeretnék kialakítani. Ezért önálló környezetvédelmi államtitkárságot hozunk létre, amelyben külön helyettes államtitkár felel majd a környezetügyért és a természetvédelemért. Ami a klasszikus mezőgazdasági vonalat illeti, a következő ciklusban a versenyképesség növelése és a piacra jutást segítő szemlélet határozza meg a munkánkat.

– A vidékfejlesztés integrálásával a kecskeméti államtitkárság is visszakerül Budapestre?

– Egyelőre nem, hiszen az államtitkárság szakembergárdája ma zömmel Kecskemét környéki fiatalokból áll. Ha hirtelen áthelyeznénk a központot Budapestre, olyan veszteséget szenvednénk el, amit most, az uniós támogatási ciklus közepén nem engedhetünk meg magunknak. Másrészt a minisztérium is költözés előtt áll, a Steindl Imre-program keretében a tárca Kossuth téri épületét is felújítják. A tervünk az, hogy a munkálatok végeztével már a vidékfejlesztéssel együtt költözzünk vissza az épületbe. Két évünk van arra, hogy felkészítsük erre a kecskeméti államtitkárságot.

– Milyen változásra számíthatnak a gazdálkodók a pályázatok elbírálása és a kifizetések terén?

– Nagy előrelépést szeretnénk elérni, alaposan lerövidítve a döntéshozatali folyamatokat. Erre van mód, hiszen számos kötelező egyeztetési utat megspórolunk azzal, hogy egy szervezeti egység alá kerül az agrárium és a vidékfejlesztés. Szerencsés csillagzat alatt vagyunk: a támogatói döntések zöme már megszületett, a kifizetési kérelmek elbírálására várnak az érintettek. Ezt a folyamatot kell most felgyorsítani.

– Bár még javában tart az aktuális európai uniós támogatási ciklus, sokan már azt találgatják, mi jön az új évtizedben. Milyen tervekkel vág neki a tárgyalásoknak?

– Számtalan találgatás látott napvilágot a Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjével kapcsolatban, azonban arra kérek mindenkit, hogy ne essen kétségbe. Ez az időszak az ötletelésről szól, de ahogy telik az idő, úgy válnak egyre világosabbá az irányok. A célunk az, hogy megőrizzük az erős, két pilléren alapuló támogatáspolitikát. Azt szeretnénk elérni, hogy néhány egyszerűsítéssel, a rendszer finomításával a fiatalokra nagyobb hangsúlyt helyező program határozza meg a következő ciklust. Ehhez keressük a szövetségeseket. A magyar agrárdiplomácia elég tapasztalt ahhoz, hogy a hazai érdekeket meg tudjuk védeni Brüsszelben.

– A bizottsági meghallgatásán számos stratégiai kérdést vetett fel, amelyre az előttünk álló években választ kell találni. Ezek egyike az öntözés fejlesztése.

– Nagyon komplex problémáról van szó. A felszín alatti vizek felhasználását komoly vita övezi. Éppen ezért a felszín feletti vizeink hasznosításával kell kezdenünk a munkát. Mindaddig ugyanis, amíg több vizet engedünk ki az országból, mint amennyi befolyik, erkölcsi jogunk van az ebből adódó különbséget öntözésre fordítani. Jelenleg alig 85 ezer hektárt öntözünk, holott a meglévő csatornahálózat elvileg több mint 200 ezer hektárt tudna ellátni. Azzal, hogy az elhanyagolt, zavaros tulajdonosi hátterű csatornák helyzetét rendezzük, és kialakítjuk a rendszer működésének jogi hátterét, máris megháromszorozhatjuk az öntözött terület nagyságát. A megvalósítás időszaka alatt pedig lesz mód arra, hogy lefolytassuk a kútfúrással kapcsolatos vitákat.
Részletek a teljes interjúban >>>


Mézes Pisti, az aranykalászos méhészgazda felel a környezetvédelemért
Nagy István a 4. Orbán-kormány agrárminisztere. Portré az eddig kevéssé ismert, kipróbált és hűséges Fidesz-harcosnak számító óvári gazdászról.

 

Kapcsolódó anyagok:

Beperelte Magyarországot az Európai Bizottság a magas légszennyezettség miatt

Önálló államtitkárságot kap a környezetügy

Energiahatékonyság: Magyarország lemaradóban

Mézes Pisti, az aranykalászos méhészgazda felel a környezetvédelemért

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás