A rovat kizárólagos támogatója

2005 óta legkevesebb 22,218 emberszabású tűnt el a vadonból – eladták őket, vagy vadászat közben illetve fogságban pusztultak el – és ebből 64% csimpánz. Vienna az új jövevény a Jane Goodall Intézet Tchimpounga menedékén – rajta is segíthetsz.

Az elmúlt télen Dr. Rebeca Atencia a Jane Goodall Intézet (JGI) kongói igazgatója és az Intézet által működtetett Tchimpounga menedék vezetője), kapott egy hívást az erdő és vízügyi minisztériumból egy elkobzott csimpánzkölyökkel kapcsolatban. Rebeca, bár nem szeret ilyen hívásokat kapni, édeskeserű megkönnyebbülést érzett, amikor megtudta, hogy a kis csimpánz nála és a JGI munkatársainak gondozásában lelhet biztonságra. A kölyök előtt egy új élet lehetősége és egy második esély nyílt meg a Tchimpounga-ban és a Vienna nevet kapta.
 

Viennát a JGI nemzetközi találkozójáról nevezték el, amelyet a menedékre való érkezésének napján tartottak az ausztriai Bécsben. Dr. Rebeca Atencia szerette volna, hogy a csimpánz a Vienna nevet kapja, hogy ezzel fejezze ki köszönetét a JGI képviseleteknek szerte a világon a Tchimpounga támogatásáért és hogy a segítség révén a menedék megtarthatja abbéli ígéretét, hogy soha nem utasít el egy bajban levő csimpánzt sem. Megérkezésekor a Tchimpounga gondozóinak csapata azonnal látta, hogy ez egy nagyon fiatal csimpánz – alig múlt egy éves. A gondozók azt is látták, hogy sajnos az egyik hüvelykujját levágták és a seb már bevarasodott. Viennát Kongó hegységekkel fedett, biodiverzitásban gazdag részén, Niari környékén találták. Sajnos a Tchimpounga által befogadott csimpánzok közül sokan innen származnak. A kormány erőfeszítéseinek és az intervenciók ellenére az orvvadászat még mindig nagy probléma Niari-ban, a Kongói Köztársaság számos régiójában, és általában Afrika-szerte a csimpánzok elterjedési területein is. Az állatokat megölik vagy csapdával fogják el, hogy illegális kereskedők bozóthúsként vagy kisállatként értékesítsék őket. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) és a GRASP (Great Apes Survival Partnership) Elrabolt emberszabásúak címűközös jelentése szerint 2005 óta legkevesebb 22,218 emberszabású tűnt el a vadonból – eladták őket, vagy vadászat közben illetve fogságban pusztultak el – és ebből 64% csimpánz. Ahhoz, hogy ezzel felvehessék a harcot, a JGI kongói szervezete a munkáját az oktatásra, a megelőzésre és a helyi rendőrséggel való együttműködésre összpontosítja, ami eddig eredményes kombinációnak bizonyult.

Antonette az a Vienna fogadására kijelölt JGI gondozó, aki segít a csimpánzkölyöknek, hogy jól érezze magát és otthonra találhasson az új környezetbenAntonette az a Vienna fogadására kijelölt JGI gondozó, aki segít a csimpánzkölyöknek, hogy jól érezze magát és otthonra találhasson az új környezetben

Mivel Vienna még mindig csecsemő, nagyon rá van utalva Antonette-ra és szorosan belecsimpaszkodik. Miután elvették az anyjától, a kölyöknek nagyon komoly elhagyatottsági problémái vannak és ahányszor Antonette feláll a székéről, Vienna zaklatottá válik és elkezd sírni. Hogy lecsendesítse, Antonette szorosan a melléhez öleli, így megnyugszik és biztonságban érzi magát. Vienna, a Tchimpounga új jövevénye és pótmamája, a JGI gondozója, Antonette Amíg Antonette ételt készít, becsavarja Viennát egy kendőbe és a hátára erősíti, mint ahogy az afrikai nők gyakran teszik a gyerekeikkel. Így Antonette más feladatokat is elvégezhet, miközben Vienna alszik, érzi a hátának a melegét és a szívdobbanását.

A kis csimpánz egy kicsit válogatós és nem szereti a tejet fecskendőből vagy cumiból inni. Kedvenc gyümölcse a szőlő. Gondozója nagyon türelmesen, apránként szoktatja más gyümölcsökhöz, hogy kibővítse az étrendjét. Antonette napi 24 órát tölt vele, hogy érezze, szeretik és biztonságban van. Éjjel együtt, egy ágyban alszanak. Antonette egyszer felkel és meleg tejjel eteti meg Viennát, csak úgy, mint ahogy az anyja tette. Bár Vienna soha nem kapja vissza a családját, új Tchimpounga-beli otthonában mindene megvan, amire egy csimpánz csecsemő vágyhat. Amikor már elegendő időt töltött Antonette-tel, meggyógyult és hozzászokott az új helyzethez, más mentett csimpánzok közé engedik majd, akik még mindig a Tchimpounga központi telephelyén vannak. A kis George-dzsal, a Tchimpounga másik új jövevényével együtt biztos lehet benne, hogy nem hagyják el, hogy befogadják, szeretik és segítenek neki, hogy remek és életteli felnőtt csimpánzzá válhasson! Adjunk reményt Viennának…

Semmi másra nem vágyunk jobban, mint hogy láthassuk Vienna szépen fejlődik, de ez csak veletek lehetséges. Wounda, az immár híres Tchimpounga-i csimpánz története hasonlóan indult – családjától elrabolták és félelemmel és kegyetlenséggel teli életre kényszerítették. De Viennához hasonlóan, Wounda-t is sikerült megmenteni és meggyógyult. A Tchimpounga-ban az élet szikrájaként tette túl magát a szenvedésen és mostanra egy menedék-sziget alfa-nőstényeként él és kicsi fiával, Hope-pal együtt kóborol az erdőben. Vienna életének kezdete nehéz volt, de ahogy Wounda esetében is láthattuk, a Tchimpounga a második esélyek helye.

A te Csimpánzbarátként nyújtott adományod segítségével megadhatjuk Viennának a második esélyt az őt megillető örömteli és biztonságos életre. Fogadj örökbe, és így támogathatod Viennát, Little George-ot, és a többi 148 árvát: 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek