Hirdetés

Az Orbán kormány a keleti nyitás jegyében példát vehetne Vietnámtól. Az ország miniszterelnöke bejelentette a tervezett új szénerőművek építésének felfüggesztését, amelyet az üvegházhatású gázkibocsátás mennyiségének csökkentésével és a megújulók ösztönzésének szükségességével indokolt.

Ezzel a délkelet-ázsiai ország is követi a nemzetközi trendet, hiszen eddig összesen 59 országban 1.199 szénerőmű építését függesztették fel a World Resources Institute adatai szerint. Vietnám miniszterelnöke bejelentette, hogy újra fogják vizsgálni az ország energetikai terveit, ezen belül is az új szénerőművek építését, és egyelőre minden ilyen projektet felfüggesztenek. Nguyen Tan Dung ezt azzal indokolta, hogy az országnak teljesítenie kell az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére vonatkozó vállalásait és többet kell tennie a megújuló energiaforrásokat alkalmazó megoldások elterjedéséért.

Ez egy rendkívül jelentős lépés a délkelet-ázsiai országban, hiszen Vietnámnak összesen mintegy 60 gigawattnyi új szénerőművi beépített kapacitásra volt terve, ami – Indiát és Kínát nem számítva – az egyik legnagyobb a világon. Ugyanakkor ez teljesen megfelel a jelenlegi tendenciáknak, hiszen például az Egyesült Királyság is a szénerőművei 2025-ig történő leállítása mellett döntött, a befektetők pedig kezdenek látványosan elfordulni a szenet használó technológiáktól és vállalatoktól.

A World Resources Institute szerint Vietnám nem áll egyedül ezzel a döntésével: az utóbbi időben összesen 59 országban, 1.199 szénerőmű építését függesztették fel, amely összesen 1 401 278 MW beépített termelőkapacitást jelent és 483 céget érint. A globális szénkereskedelem megváltozását az is jól mutatja, hogy a fő szállítási útvonal az Atlanti-óceánról átkerült a Csendes-óceánra, elsősorban a legnagyobb szénfogyasztónak, Kínának köszönhetően- írta a startinvest.hu.
 

Mélyponton az USA szénfelhasználása

Mélyponton az USA szénfelhasználása

Az Egyesült Államokban a valaha volt legkisebb mennyiségű szenet használták fel elektromos áram termelésére 2015-ben, ami egy újabb baljós előjel az amúgy is erőlködő szénipar számára. A széniparra továbbra is az olcsó földgáz jelenti a legnagyobb veszélyt, de süvít a szél, süt a nap.

A Sustainable Energy in America című jelentés szerint a leginkább légszennyezőnek tartott fosszilis energiahordozó, a szén az elmúlt évben csupán 34 százalékát tette ki az elektromos energiatermeléshez felhasznált energiahordozóknak az Egyesült Államokban. Ez az arány 1949, az adatok első regisztrálása óta a legalacsonyabb. 2014-ben 39 százalékos volt a szén felhasználása az energiatermelésben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás