A rovat kizárólagos támogatója

A K-Monitor blogon tegnap megjelent cikk olvasása elkerülhetetlen ezen véleménycikk megértéséhez. Különösképpen fontos ez agrárpolitikusoknak, akiket mintha kilőttek volna az űrbe. Mindenki mindennel meg van most elégedve, bár előrejelzés szerint hurrikán várható. Sok politikus része ennek az üzletnek, mások szerint ez a háború már elveszett. Ők híznak az uniós pénzekből: hazai és külföldi NER lovagok, spekulánsok, oligarchák, politikusbarátok.
„…a szakmai szervezetekbe beágyazott szereplőknek (Claessens, GSD), akiknek az agrártámogatások a politikai tőkéseknél nagyobb jelentőséggel bírnak.”
– Megjósolható volt a külföldi tőke nyomulása. Ehhez politikai ’ajtónyitogatók’ kellettek és találtattak is. Zászlós Tibor – hajdani rabgazdasági vezető – ennek a prototípusa.
„A vizsgált 2019-es évben a Vidékfejlesztési Hivatal által közzétett adatok alapján az agártámogatások teljes összege 801.717.198.842 Ft volt.
– 800 milliárd forint. Soknak tűnik, de nemzeti szinten nem az. Viszont a hazai elvarázsolt mezőgazdaság motorja ez. Nélküle – azt mondják – összeomlás következik. Az Európai Unió pedig folyamatosan tervezi ennek az összegnek a kivezetését.

„Továbbra is alapvetés az agrártámogatások elosztásánál, hogy egy szűk körhöz vándorol a támogatások döntő része.”
– A leggazdagabb 10% tulajdonos a támogatások közel 80%-ás veszi fel, míg 90%-nak 20% csurran. Ángyán József erről beszélt.
Az új jövevényeket nagyrészt spekulatív célok mozgathatták. Látni kell, hogy hazánkban nagy a bérelt földek aránya (a használt területek kb. 42%-a), a területalapú pénzekkel tehát sokszor nem a földet művelő gazdálkodók, hanem az ide befektető, nem szükségszerűen mezőgazdasággal foglalkozó földtulajdonosok járnak jól, akik haszonbérbeadás céljából vásárolnak fel mezőgazdasági területeket. A gazdálkodónak járó agrártámogatás a bérbeadók által kért árat is növeli, a bevétel pedig ezután más ágazatokban kerül befektetésre.”

A földművelés tehát ürügy az EU-támogatás felvételéhez, amit aztán máshová fektetnek be. Nyilvánvaló, hogy ez a hazai mezőgazdaság lepusztulásához vezethet csak.

„A kiszámíthatóság válságos időkben előnyös, de az ágazat hosszabb távú versenyképességére nincs jó hatással. A valódi üzleti siker sokszor nem a ma támogatást hozó ’alaptevékenységhez’, hanem az ahhoz kapcsolódó melléktevékenységhez kötődik (pl. agrárturizmus, vetőmagtermelés).”
– Ez a különleges jogosítványokkal rendelkező vetőmag-kezelési üzletben nagyon világosan rajzolódik ki. Az EU-ban méhveszélyessége miatt betiltott neonikotinoid csávázási ügyek böngészését javaslom, ahol a nálunk csávázott magokat Ukrajnába, Oroszországba és ázsiai országokba szállítják ki a nemzetközi vetőmag-vállalatok, amihez asszisztál a NÉBIH (lásd ITT a Vetőmag rovatokat).

„Négyezerrel kevesebben dolgoztak tavaly az agráriumban – 2019-ben (részben az időjárással magyarázható okokból) a mezőgazdaság hozzáadott értéke a nemzetgazdasághoz mérséklődött, ezáltal a GDP növekedési ütemét (4,9%) érdemben nem befolyásolta. Az agrárium a nemzetgazdasági bruttó hozzáadott érték 3,5%-át állította elő.”
– A hazai mezőgazdaság úgy tűnik nem meghatározó tétel, de a lakosság mégis úgy látja, hogy a boltokban nő a beszállított külföldi élelmiszerek aránya és különösen a Covid-19 tavaszi jelentkezése óta elszabadulni látszanak az élelmiszer-árak.

„2019 egyik legnagyobb nyertese a folyamatos növekedésével a képzeletbeli dobogóra fellépő belga állattartó Claessens-család. Ők is a leggazdagabbak közé tartoznak itthon, ehhez jön a magyar adófizetők jóvoltából az a 2 milliárdnál is több agrártámogatás, amit dél-somogyi cégcsoportjukhoz tudtunk kötni.”
Peter Claessens 25 éve érkezett hazánkba és a Dél-Somogyi Állami Gazdaság területén megkapaszkodva most az állattenyésztésben meghatározó tényezővé vált.

Zászlós Tibor

„GSD (Dorogi – Gsuk – Zászlós): 2019 másik legnagyobb nyertese a magyar-német csapat által tulajdonolt GSD-csoport, ami 2018-ban még körülbelül egymilliárdot, tavaly azonban már több, mint 1,7 milliárdot zsákolt. Az ágazati szervezetekben is befolyásos csapathoz Helmut Gsuk német gazdálkodó mellett magyar partnere, Dorogi Árpád, Zsira polgármestere és Zászlós Tibor, az állattenyésztő szakmai szervezet befolyásos elnöke, NAK alelnöke sorolható…”
– Ebben a legkínosabb, hogy Zászlós Tibor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke a GSD ’magyar hangja’. Dorogi éppen távozóban. Zászlós az, aki a szakemberek helyére tolakodva az állattenyésztési területen nevetséges GMO-mentes termelés ügyében tesz-vesz , bár a mezőgazdasági géntechnológiából szerintem semmit sem ért.

„A 2018-as év nagy nyertese volt a Pest megyei földprivatizáció idején pozíciót fogó, 30 éve hazánkba telepedett, a magyar politikai elithez mindig közel helyezkedő holland Janssen család. A Bugyi környékén gazdálkodó, a szigetszentmiklósi stadiont és Szijjártó Péter futsalcsapatát is szponzoráló Hunland cégcsoport idén már nem ért fel toplistánk dobogójára…”

– Száz kamionjuk és két hajójuk van. Nemzetköziek. Szállítják, ami kell.
„Egymilliárdos támogatásával még mindig jelentős zöldbáró az MSzP-közeliként elkönyvelt Leisztinger Tamás, aki bár pozíciót vesztett, de ügyesen lavírozik: megvette a Népszavát, de jelentős pénzeket tol a diósgyőri fociba is.”
– Szóval ellenzéki kedvezményezett is van a kiemelt 10%-ban, ha valaki eddig másként gondolta volna ezt az írást. A Bódi-család (Tedej) is ilyen a Pesti Srácok szerint.

„…enyhén csökkentek a felcsúti Flier János és családja támogatásai. […] Flierékről – akik a hírek szerint Orbán Viktor feleségének, Lévai Anikónak a földjeit is kezelik… […] Ha már Fejér megye és Orbán-család, a támogatási adatokból az is látszik, hogy a miniszterelnök veje csaknem megduplázta termőföldjeit, és több szarvasmarha-tenyésztéshez kapcsolódó jogcímen is jelentős összegekhez jutott. Tiborcz István több mint 60 milliós agrártámogatást kapott, ami a tavalyi 27 millióhoz képest előrelépést jelent.”

Alcsútdoboz, 2014. november 18.
Orbán Viktor miniszterelnök, Mészáros Beatrix, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. ügyvezetõ igazgatója (takarásban), Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszter és Mészáros Lõrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

– Vezérünk családja (nem ő, neki szinte semmije sincs) tehát jelen van a hazai mezőgazdaságban, ha úgy tetszik hasít.
„A nagy gazdák azonban ott sündörögnek (’kávéznak’) a politika körül, így nem meglepő, hogy a rendszer nem változik a kárukra. Miközben a magyar mezőgazdaság elemi érdeke, hogy 2020 után is érkezzenek támogatások az uniós kasszából, az már kevésbé egyértelmű, az egyetlen üdvözítő út, ha ez a pénz továbbra is a forráshiányosnak éppen nem nevezhető, milliárdos keveseket és kiváltképp hazánk két dollármilliárdosát segíti [Csányi és Mészáros].”

– Nyilvánvaló, hogy az EU-támogatás hazánkban nem a mezőgazdaságot segíti, hanem a vele foglalkozó, azt uraló nagygazdák köreit, akik között a külföldiek száma emelkedőben van (Claessens – Peter Claessens – belga, GSD – Helmut Gsuk – német, Hunland – Janssen-család – holland, Tranzit-csoport – Szabó Miklós + francia érdekcsoport, Argoferten – IKR – Andrej Babiš – cseh). Mészáros Lőrinc hirtelen meggazdagodása körül folyamatos a találgatás, de most, válásakor ez különösen felerősödött, hiszen az asszony amatőr elrendezés mellett, most vihette volna mások feltételezett zsozsóját. Viszont ne tessék egy percig sem nyugtalankodni Kelemen Beatrix mindössze 47 részvénnyel rendelkezik, míg férje 1197-tel.

Darvas Béla az alábbi cikket szemlézte

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek