A rovat kizárólagos támogatója

A jégtakaró olvadása világhatalommá teheti Grönlandot. Ugyanis ez az ország hihetetlenül gazdag a ritka földfémekben. Az uránkincs lélekben máris naggyá, erőssé, gazdaggá és függetlenné tette a grönlandiakat. Miután eldőlt, hogy Grönland maga rendelkezhet az ott található uránkészletek felett, így egyre többen hangoztatják: nincs már szükség Dániára, végre szakadjanak el tőle.

Grönlandon, a világ legnagyobb szigetén nem egészen 57 ezer ember él. A norvég vikingek kolonializálták ezt a területet, amikor pedig Norvégia dán fennhatóság alá került, a Skandináv ország ezzel megkapta Grönlandot is, s ez nem változott a 18. században sem, amikor elvesztették a norvégokat, mert azok Svédországgal kerültek perszonálunióba. Grönland megmaradt dán gyarmatnak. A gyarmati létből fokozatosan függetlenséget ért el, 1953-ban lett egyenlő Dánia többi régiójával, 1979-től pedig már önrendelkezési jogot is kivívott magának saját kormánnyal és parlamenttel.  A 2008-ban tartott népszavazáson 75 százalékos arányban további távolodást javasoltak Dániától, helyi igazgatás helyett önrendelkezést akartak. Bár bizonyos szálak megmaradtak az anyaországgal, a gyakorlatban ennek a szavazásnak inkább gazdasági jelentősége lett: Grönland nagyobb hatalmat kapott saját természeti kincseinek kiaknázása felett. Természeti kincsei pedig vannak bőven. Ezek nagy része ugyan állandó jég alatt van, de a sziget nagy uránkészletekkel rendelkezik, s a norvég partoknál kezdődő olajmezők Grönlandig nyúlnak, amit a jövőben hasznosítani kellene.

Tavasszal előre hozott választásokat tartottak arról, hogy teljesen leszakadjanak-e Dániáról, vagy sem. Mindeddig a külügyet és a hadügyet Koppenhágából irányították, és onnan jött a támogatás is, amire Grönlandnak égetően szüksége volt. Jelenleg ugyanis a halászat és a kiszámíthatatlan turizmus nem ad annyi bevételt, hogy a dánok pénze nélkül fenn tudják tartani magukat. Ha azonban teljes mértékben saját maguk rendelkeznek ásványaik felett, ez a politikai mellett a gazdasági függetlenséget is jelenti a hatalmas szigetországnak.

A kiadott engedélyek között van egy vasércbánya feltárása is a fővárostól 150 kilométerre. Egy másik ritka kincs pedig az uránlelőhelyek közelében, a földpátok, amelyek elengedhetetlenek egy sor modern technikai eszközhöz, például a mobiltelefonokhoz, hibridautókhoz, számítógép monitorokhoz, s amelyet eddig Kína szállított a világpiacnak. A kínai készletek azonban fogyóban vannak, s Kína koncessziót szeretne kapni a grönlandiak kiaknázásához.

A szigetnek két problémát kell megoldania: az egyik a környezetszennyezés, a másik a munkaerő bevándorlás. Grönland püspöke ezzel kapcsolatban azt mondta: persze, hogy szükségünk van a pénzre, de el kell ehhez adnunk a lelkünket is? Mi történik, ha mindnyájan milliomosok leszünk, de nem tudjuk azt a Grönlandot továbbadni unokáinknak, amit ismerünk. A miniszterelnök tulajdonképpen válaszolt is erre a kérdésre, amikor most feloldotta az uránbányászat 25 éve fennálló tilalmát.

Grönland a Föld legnagyobb szigete, a világ negyedik legnagyobb közigazgatási egysége terület szerint.  Földrajzilag Észak-Amerikához, politikailag a dán fennhatóság miatt Európához tartozik,bár Európától, illetve Izlandtól csak a Dánia-szoros nevű tengerszoros választja el. 1973 és 1985 között része volt az Európai Közösségnek, de egy 1982-es népszavazás után 1985. január 1-jén kilépett. A grönlandiak ennek ellenére továbbra is európai állampolgároknak minősülnek, azonban az európai választásokon nincs szavazati joguk.

A lakosság zöme az eszkimó (inuit) őslakossághoz tartozik, arányuk 88%. Az eszkimók mongolidok, az indiánok közeli rokonai. Mióta a terület Dániához tartozik, azóta élnek itt dán betelepülők is, valamint a két népcsoport keveredéséből származó sajátos réteg is létrejött a szigeten. A dánok és a keverékek aránya 12%. A dán mellett hivatalos a grönlandi nyelv, utóbbi az eszkimó-aleut nyelvcsalád tagja, annak eszkimó ágához tartozik. A terület hivatalosan kétnyelvű ugyan, ám az átlagpolgárok többsége csak a meglehetősen sajátos helyi nyelvet, az inuitot (eszkimó) beszéli. Beszélik még néhányan az angolt is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás