A rovat kizárólagos támogatója

Világíts rá! címmel új tehetségkutató indul. A Világítástechnikai Társaság által életre hívott verseny keretében 1 hónapon át keresik az ország legjobb rajzolóját, videó készítőjét és versíróját. A pályázat keretében nevezőknek arra kell felhívni a lakosság figyelmét, hogy a működésképtelen lámpák és világítótestek ne a kukába, hanem a hulladékhasznosítóba kerüljenek. Tehát a pályaműveknek lámpahulladékok szelektív gyűjtésének fontosságára kell fókuszálniuk.

A hazai lámpahulladék visszagyűjtési rendszere kiépült, így bárki felelősen külön gyűjtheti ezeket az elektromos hulladékokat. A janiár 17-i pályázatismertető sajtótájékoztatón kiderült az is, hány milligramm higany van egy lázmérőben és egy energiatakarékos lámpában.

Az eseményen Nagy János, a Világítástechnikai Társaság elnöke ismertette a lámpahulladék szelektív gyűjtésére kiírt pályázat részleteit: "célunk, hogy tegyük ismertté a lámpahulladékok szelektív hulladékgyűjtésének fontosságát és népszerűsítsük a környezettudatos világítási megoldásokat. Kreatív megoldások és üzenetek segítségével kell felhívni a lakosság figyelmét a lámpa hulladék létezésére, szelektív gyűjtésének fontosságára, az újrahasznosítás eredményeire és a környezettudatos világításra."

Mindenki, pályázhat, aki már betöltötte a 10. életévét. 
Elfogadjuk csoportok, iskolai osztályok, közösségek, baráti társaságok, párok és csapatok stb. jelentkezését is.

Mivel lehet pályázni?
Rajzzal, amit bármilyen technikával készülhet, maximum 3 perces videóval, ami készülhet kamerával, fényképezőgéppel, telefonnal is, valamint erre az alkalomra írt verssel, dallal.

A leadási határidő 2017. február 23. 23:59
Eredményhirdetés: 2018. március 21. 10:00

A pályázatokat elektronikus úton a vtt@vilagitas.org e-mail címre, postán a MEE Világítástechnikai Társaság, 1042 Budapest, Árpád út 67, 1. em. 6. címre kell beküldeni.

A nyerhető díjak szabadon felhasználható MEDIA MARKT vásárlási utalványok,
minden kategóriában
1. helyezett számára: bruttó 50.000,-Ft
2. helyezett számára: bruttó 25.000,-Ft
3. helyezett számára: bruttó 5.000,-Ft
A zsűri tagjai a Világítástechnikai Társaság Elnöksége által felkért szakemberek, elnöke Straub Dezső Jászai Mari-díjas színművész.

  További részletek: jelentkezési lap, pályázati felhívás >>>

Kovács Béla, az Electro-Coord ügyvezető igazgatója előadásában elmondta, hogy évente több mint ezer tonna lámpahulladék keletkezik Magyarországon. Ezek az elhasznált termékek egyrészt veszélyt jelentenek a környezetre, másrészt sok olyan anyagot tartalmaznak, amelyeket újrahasznosíthatunk. Egy átlagos energiatakarékos lámpában 1 mg higany található. Egy higanyos hőmérőben kb. 1 gramm higany van, egy lámpában tehát ennek csupán ezredrésze van, de országos szinten az évente eladott 6 millió darab fénycső jelentős természeti terhelést jelent. Éppen ezért fontos a hulladékká vált fénycsövek és lámpák megfelelő gyűjtése, feldolgozása és a kinyert anyagok újrahasznosítása. A lakosság már most országszerte 14 ezer gyűjtőponton adhatja le a tönkrement lámpákat. A hulladék leadásának legegyszerűbb módja ha a kereskedelmi egységekben elhelyezett gyűjtőedényekben vagy a hulladékudvarokban szabadulunk meg a lámpáktól. A speciális, e-hulladék lomtalanítások és veszélyes hulladék begyűjtőnapok alkalmával is leadhatjuk azokat.
Fénycső újrahasznosító üzem Mezőkovácsházán Fénycső újrahasznosító üzem Mezőkovácsházán
A képre kattintva galéria nyílik.

Schwarcz Péter, a Világítástechnikai Társaság alelnöke összefoglalta a környezettudatos és az emberközpontú világítás ismérveit. Az alelnök előadásában rávilágított arra, hogy azon túl, hogy tudatosítjuk, hogy a kiégett izzókat is szelektíven kell gyűjteni, törekednünk kell a környezettudatos szemlélet és gondolkodásmód kialakítására a világítástechnikai termékek használata során is. Fontosnak tartjuk, hogy a világítási megoldások hosszú élettartamúak, alacsony energiafelhasználásúak legyenek és ne tartalmazzanak szennyező anyagokat. A környezettudatos világítás is hozzájárul egy magasabb életminőség eléréséhez. Az előadásban egy új fogalommal, az „emberközpontú” világítással is megismerkedhettünk.
Mivel a természetes és mesterséges világítás különbözik egymástól intenzitásában, színében, irányítottságában és dinanizmusában, fontos, hogy a kettő összhangban legyen egymással. Az emberi test hormonháztartása a természetes fény ritmusát keresi, miközben a modern ember idejének 90%-át négy fal között tölti. A fény és annak hiánya hatással van a látásra, az emberi szervezet éber állapotára, a kognitív funkcióira, az alvási ciklusra, a hangulatunkra és az energetikai állapotunkra. A jó világítás több mint esztétikai igény, mint energia hatékonyság, mert növeli a kellemes vizuális komfortérzetet, a látást, az emberi teljesítményt és a jólét érzését. A szervezők fontosnak tartják, hogy mindenkiben tudatosuljon a lámpahulladékok helyes kezelése, gyűjtése és leadása. A világítástechnikában a LED-es világításra történő áttérés új lehetőségeket kínál a lakosság számára a környezettudatos és a humánközpontú világítás megvalósítása tekintetében. A projektet és pályázatot a Földművelési Minisztérium támogatja.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek