Hirdetés

A bömbölő szélben megdől az olaszliszkai komp. Elindultunk a túlsó part felé, ahol a fekete gólyák százai pihennek az őszelő napjaiban.

A Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet vezetőjét kísértem el egy ellenőrző útjára. De most nem láttunk a területen fekete gólyákat. Kivéve azt a néhányat, amelyek tőlünk nem túl messze repültek fel. Feltehetően valami szélvédett területen próbálták átvészelni a szeles időt a darabonként százezer Forintos természetvédelmi értékkel bíró madarak. De találkoztunk valami mással: motorfűrész hangját hallottuk.


mercsák távcsővel.jpg
mercsák távcsővel.jpg

Azt kérdeztem Mercsák Józseftől, hogy kié ez a fűrész? Ez a saját erdőnket rikítja. Azt, amelyet az elmúlt években többször is tűz érte. Helyére a több helyen látható, magányosan álló tölgyek termését vetjük. Tavaly már elvetettünk 10 hektárt, és igen szépen kelt. Az idén újabb tíz hektárt vetünk el. A telepített nemes nyáras minden második fáját váltjuk fel kocsányos tölgyekkel. Így az állatok élőhelye nem tűnik el, csak átalakul. Közben átrepült fölöttünk egy fekete gólya, de már nem mentünk utána. Mercsák József azzal folytatta, hogy az elmúlt évtizedekben nem volt ilyen erdőtelepítés errefelé.Az elkezdett fafaj-váltás viszont visszahozza a valamikori állapotokat. Ez a Világörökség címre pályázó Bodrogzug esélyeit növeli a megszerzésre.



bodrogzugi táj fákkal.jpg
bodrogzugi táj fákkal.jpg
Ezalatt elment mellettünk egy teherautó, szénabálákkal megrakva. Mint megtudtam, ez is a természetvédelmi munkát segíti, hiszen ha nem kaszálnak, akkor a ma színes virágokkal megrakott rétek beerdősülnek. Az pedig az eredeti állapotok megváltoztatása lenne – mondta el Mercsák József. És ez is rontaná az esélyünket arra, hogy a hamarosan érkező bizottság kedvezően bírálja el a kérésünket. Előtte még lesz egy tanácskozás szeptember 18-án, Sárospatakon. Ide hívják a Zug környékén lévő települések vezetőit. Jelen lesznek természetvédelmi szakemberek is, akik a terület védelem alá kerülése utáni helyzetről tájékoztatnak. Ez sok lehetőséget is tartogat a környéken élők számára. Elég ha a kialakulóban lévő öko-túrizmusra gondolunk: vadászruhába öltözött vendégek fényképezőgéppel és távcsővel figyelika küönleges állatokat. Mondjuk az ősszel itt tartózkodó, akár ezerötszáz fekete gólyát – zárta beszélgetésünket Mercsák József.
Fotó és szöveg: Vincze Tamás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás