A rovat kizárólagos támogatója

A WWF nemzetközi tanulmánya szerint a Földön található Világörökségi helyszínek közel felét veszélyeztetik különböző beruházások és ipari tevékenységek. Ezek a helyszínek nélkülözhetetlenek az emberek és a környezet számára, jelen pillanatban mégis olyan tevékenységek veszélyeztetik őket világszerte, mint az olaj és gáz kitermelés, bányászat, vagy illegális fakitermelés.

A jelentés szerint a 229-ből 114 természeti és vegyes Világörökségi helyszínt érint olaj vagy gázkitermelés, bányakoncesszió, vagy egyéb káros ipari tevékenység. Sőt, Közép- és Délkelet-Európában is legalább öt helyszín van jelenleg is veszélyben. Az OzoneTv szeptember 15-i Egyenlítő c. műsorának egyik vendége Antal Alexa, a WWF kommunikációs vezetője elmondta az egyik legfőbb probléma, hogy Magyarország népességét is meghaladja azok száma, akik valamilyen formában függenek a Világörökségi helyszínektől. Ezek a területek a legtöbb esetben ivóvizet és élelmet nyújtanak az ott élők számára vagy különféle bevételi forrást jelentenek.

Az egyik legnagyobb veszélyben a Belize Korallzátony van, amit továbbra is olajkutatások, part menti építkezések és súlyos ipari szennyezés fenyegetik. Egy olajömlésnek azonban Belize vizein pusztító hatása lehet, nem csak a zátonyra, de a nemzet gazdaságára nézve is. Ennek ellenére reményt keltő lehet, miszerint Belize kormánya augusztusban bejelentette, szigorú jogszabályokat vezet be annak érdekében, hogy tartósan felfüggesszék az olajfúrással kapcsolatos tevékenységeket. Biztosat viszont csak novemberben lehet majd tudni, akkor fogják ugyanis elfogadni az olajkutatás megállítására irányuló törvényjavaslatot.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás