A rovat kizárólagos támogatója

A világ legnagyobb szélturbináját fejlesztette ki és építette fel az Alstom. A Franciaországban most bemutatott új szélturbina a budapesti óriáskeréknél ötször nagyobb, és 5.000 háztartást lát el árammal.

Szerkezete 100 méter magas, amely 30 méter mély alapokon áll, annak érdekében, hogy megtartsa a turbina 1.500 tonnás össztömegét. A világ legnagyobb, 73,5 méter hosszúságú turbinalapátjai 150 méter átmérőjű kört írnak le, ami közel ötszöröse a budapesti óriáskerék átmérőjének. Az Alstom által kifejlesztett „világrekorder” szélturbina 6 MW teljesítményű, ami 5.000 háztartás villamos áram igényét elégíti ki. A kifejezetten tengeri használatra kifejlesztett óriás szélturbinából az Alstom 500 darabot tervez telepíteni Franciaország partjai mellé egy nagyszabású állami projekt részeként.

Az új budapesti metrószerelvények gyártójáról kevesen tudják, hogy a világ egyik legnagyobb energetikai gép gyártója. Az Alstom az energetikai iparág egyik legszélesebb portfólióját kínálva, bármilyen energiahordozóval – szén, gáz, víz, szél, nap, és nukleáris- működő erőmű számára gyárt és forgalmaz áramtermelő berendezéseket. Az Alstom építette a világ legnagyobb, 191 MW teljesítményű geotermikus erőművét Új Zélandon, Európa legnagyobb, összesen 75 turbinából álló, 217 MW teljesítményű szélerőmű parkját, a világ első szénerőműre telepített széndioxid megkötésre és tárolásra alkalmas berendezését, valamint a világ legnagyobb atomerőműbe telepített gőz turbináját, amelynek teljesítménye 1.550 MW.

Az Alstom által gyártott energetikai berendezések mintegy 1,2 milliárd háztartás villamos energia igényét látják el világszerte, ami a világ energiaigényének közel egy negyedét jelenti. Csak szélerőműből több mint 2.300-at gyártott és telepített az Alstom világszerte, amelyek összteljesítménye meghaladja a 3.000 MW-ot, ami 2,5 millió háztartás elektromos energia igényének felel meg.
A francia kormány 2011 júliusában hirdetett pályázatot, egy 3 GW összteljesítményű tengeri szélturbina park építésére. A világ legnagyobb turbinalapátjaival rendelkező Haliade 150 elnevezésű szélturbinát erre a pályázatra fejlesztette az Alstom. Az óriás szélerőművet a franciaországi Le Carnet városában tesztelik a vállalat szakemberei. A tesztek lezárást követően a 2. turbinát 2012 őszén a belga partok közelében már a tengerre telepíti az Alstom. Ezt 500 darab gigantikus turbina követi majd a tervek szerint.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás