Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Álomhatárnál a napelemek: 39,5%-os hatékonyságot mutat egy amerikai labor új panelje – egyenlőre “aranyáron”.

Amerikai kutatók az eddigieknél is hatékonyabb napelemet alkottak, de a Földet nem ez fogja megmenteni. Ahhoz ugyanis túl drága. Az amerikai Nemzeti Megújulóenergia-laboratóriumban (NREL) újfajta napelemet alkottak, amelynek hatékonysága 39,5 százalékot mutatott; a panelt egyetlen fényforrás világította meg, ám így is rengeteg energiát volt képes tárolni – írja a Tech Xplore. Ahogy a lap rámutatott: a fejlesztés ezzel megdöntötte a napelemek hatékonyságának világrekordját.

Ezt az eredményt a hivatalos sajtóközlemény szerint a napfénynek megfelelő fényviszonyok mellett érték el az NREL szakértői. Bár 2019-ben egy ennél is hangsúlyosabb értéket sikerült prezentálniuk a tudósoknak – egész pontosan 47,1 százalékos hatékonyságot –, az a kísérlet más körülmények között zajlott, a fényt pedig koncentrált módon juttatták a panelre.

A mostani kísérlethez használt napelemet az űrben való alkalmazhatóság szempontjából is vizsgálták. Ezen a teszten 34,2 százalékos cellahatékonyságot mértek, ami ugyan kicsit gyengébb eredmény, de így is várakozáson felüli. (Az űrben keringő kommunikációs műholdakat napelem működteti, ezek energiaszükséglete pedig nem kevés.)

Az újfajta napelem főleg felépítésben különbözik a többitől: egy olyan elrendezésre épül, amit a szakértők invertált metamorfikus (IMM) celláknak neveznek. A cella három komponensből áll, amik fény hatására elektromos áramot termelnek. A panelhez tartozó kapcsolódási pontokat alul gallium-indium-foszfidból, középen gallium-arzenidből, alul pedig gallium-indium-arzenidből alakították ki.

A szakértők megjegyezték, hogy bár a cella a szokásoshoz képest sokkal több energiát képes termelni, az előállítása drága. A kutatóknak ezért előbb valahogy csökkenteniük kell a költségeket, illetve ki kell találniuk, hogy az ilyen fejlesztéseket az ipar mely részén lehetne hasznosítani.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás