Hirdetés

A transzatlanti és a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezmények elleni globális akciónap keretében Budapesten, Nyíregyházán, Pécsett és Szegeden civil szervezetek tiltakoztak a „trójai” egyezményeknek nevezett TTIP és a CETA ellen, amelyek fenyegetik a demokráciát, az élelmiszerbiztonságot, a környezetvédelmet és a munkahelyeket is Európában.

A globális akciónaphoz köthetően tegnap San Franciscótól Budapesten át Sidney-ig a hétvégén világszerte több mint 730 megmozdulást szerveztek, amelyeken az érintett országok polgárai tiltakoztak a tervezett EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP), az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) és a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezmény (TPP) ellen. Európában 624 helyszínen, itthon négy városban, Budapesten, Nyíregyházán, Pécsett és Szegeden zajlottak demonstrációk. Budapesten a szervezők Szabadtéri TTIP Szabadegyetem keretében ismertették a tervezett szabadkereskedelmi egyezmények várható káros hatásait. Ezen felül az Stop TTIP önszerveződő európai polgári kezdeményezés keretében folytatták az aláírásgyűjtést a TTIP és a CETA megakadályozásáért.

Eddig Európa szerte közel 1,7 millió aláírás gyűlt össze a TTIP és a CETA ellen, hazánkban már 10 ezer aláírásnál járunk, s reményeink szerint itthon is hamarosan elérjük az európai polgári kezdeményezések kapcsán Magyarországra vonatkozó ország kvótát – jelentette ki Újszászi Györgyi, a Védegylet munkatársa.

Németországban több tízezren vettek részt a tiltakozáson, Berlinben legalább 1500 fő gyűlt össze a Brandenburgi kapunál, Münchenben a rendőrség szerint 3000-en, a szervezők szerint legalább 15 ezren tiltakoztak az egyezmény ellen

„Ez a két „trójai” egyezmény veszélybe sodorhatja mindazok a vívmányokat, amelyeket környezetvédelem, élelmiszerbiztonság és szociális téren az elmúlt évtizedekben elértünk, többek között hazánk génmódosítás-mentességét is. Ezért továbbra is azt szorgalmazzuk, hogy a döntéshozók a lakosság érdekeinek figyelembevételével utasítsák el az EU és Kanada közötti megállapodás ratifikálását, valamint az EU-Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi tárgyalások folytatását!” – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.
 

„Mi tette eddig képesé Európát a védekezésre? A kulturális sokféleség és a népek önrendelkezése: két sajátosan európai eszme. Most mindkettőt feláldoznák a multik érdekében. Szabad kereskedelemnek nevezik a közszabadság korlátozását, egységes szabályozásnak a lemondást a politikai önrendelkezésről. A befektetők védelméről beszélnek, amikor a civil társadalmat megfosztják az önvédelem törvényes eszközeitől” – tette hozzá Lányi András szociológus.
KÉPGALÉRIA >>>

Az akciónap fő szervezői: GATE Zöld Klub, Magyar Természetvédők Szövetsége, Valódi Demokráciát Most! (Occupy Hungary) és a Védegylet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás