Hirdetés
greenfo/MTI

A Hargita megyei önkormányzat tíz villanypásztor felszereléséhez nyújt támogatást olyan településeken, amelyeken tetemes az erdőkről belátogató medvék és vaddisznók okozta kár – tudatta az önkormányzat.

Amint a Hargita Megyei Tanács közleményéből kiderül, az önkormányzat a vidékfejlesztési egyesületén keresztül írt ki pályázatot villanypásztorok beszerzésére. Öt vadásztársaság támogatási kérését fogadták el, és összesen tíz villanypásztor beszerzését támogatja az önkormányzat.
A villannyal táplált drótkerítések enyhe áramütéssel "győzik meg" a vadállatokat arról, hogy kerüljék el az ilyen módon védett mezőgazdasági területeket. A védelem haszonélvezői olyan udvarhelyszéki és csíki települések lesznek, amelyek erdős területek közelében fekszenek, és amelyeken a vadkárok mértéke jelentős. A felszerelendő villanykerítések több mint tízezer hektárnyi mezőgazdasági területet védenek meg a vadállatok pusztításától.

A közlemény szerint mindezt az teszi szükségessé, hogy a tavasz beköszöntével a medvék lovat és tehenet öltek a megyében, és méhkaptárokat tettek tönkre Udvarhely környékén, a vaddisznók pedig a frissen elültetett burgonyát túrják ki a földből.

"A vadkárok megtérítése jogilag bonyolult folyamat, ezért a fő célunk a megelőzés" – idézte a közlemény Borboly Csabát, a Hargita megyei önkormányzat elnökét. Borboly hozzátette, ugyan nem tartozik a megyei tanács hatáskörébe a vadkárok megtérítése, de keresték a törvényes lehetőségeket a probléma megoldására, hiszen fontos, hogy a mezőgazdasági területek ne maradjanak parlagon a vadak által okozott károktól való félelem miatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás