A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Egy járvány kitörése miatt a kihalás veszélye fenyegeti a már most is veszélyeztetett tatárantilopot Mongóliában, ahol több ezer állat pusztult el. Az antiloppusztulás hátterében az úgynevezett kiskérődzők pestise (PPR) áll, amely a szarvasmarhákról a közös legelő révén kerül át a szajgának (Saiga tatarica) is nevezett ritka fajra.

Az egyébként is csak tízezer egyedet számláló populáció negyven százaléka elpusztult a tél folyamán Mongólia nyugati részén – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) helyi válságstábja és az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) Ulánbátorban.

A járványt eddig nem sikerült megállítani, ezért további antilopok fognak elpusztulni. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a kihalás kockázatát. A vírus nagy valószínűséggel a szomszédos országokból érkezett, mivel genetikai rokonságot mutat egy 2013-2014-es kínai járványt okozó vírussal" – mondta Bouna Diop, a FAO szakértője. A fertőzött állatok valószínűleg átvándoroltak az országhatárokon. A betegség először 2016 augusztusában ütötte fel a fejét Mongóliában. A szarvasmarhákról terjedhetett át az antilopokra.

A régió szajgáinak kihalása a mongol sztyeppét is érintené.

kb. 50.000 szajga élhet méga szajga a Föld egyik legveszélyeztetettebb állata

"A faji sokszínűség és az ökoszisztéma egészsége kéz a kézben járnak. Ha nem lesz több antilop, annak potenciális hatásai még generációkon át érezhetőek lesznek" – mondta Diop. A jellegzetes fejű, duzzadt orrüregű, nagy szemű és erősen előugró szemöldökű, gyűrűs szarvú állat, amely képes túlélni a hőmérséklet drámai mértékű változásait is, a Föld legveszélyeztetettebb fajai közé tartozik. Már csak Oroszországban, Kazahsztánban és Mongóliában fordulnak elő nagyobb populációi.

Kazahsztánban már többször, legutóbb 2015-ben tizedelte meg az állományt egy tömeges kipusztulási hullám. A Nabu környezetvédelmi szervezet szerint csak a közép-kazahsztáni régióban egy baktérium okozta járványban több mint 200 ezer állat pusztult el. 2016 közepén már csak 36 200 példány legelészett ott, egész Kazahsztánban alig 108 300 példány élt.

Kapcsolódó anyagok:

Szem előtt a nem szem előtt lévő veszélyeztetett fajok

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás