A rovat kizárólagos támogatója

Beton helyett hamarosan fák, bokrok és füves part várja a Wien folyóhoz látogatókat Bécsben. Hat hónap alatt a folyópart 300 méteres szakaszát alakítják természetközelivé, hogy a növények és állatok számára új élőhelyet, a városlakóknak pedig kellemes pihenőhelyet hozzanak létre.

Hamarosan üde zöld színfolt lehet a kies betonmederben csordogáló Wien folyóból, amelyet még a 19. század végi folyószabályozás során tereltek mesterségesen kialakított, kikövezett mederbe. Az akkori tervek szerint a Bécsi Erdőben eredő és az osztrák főváros első kerületében a Duna-csatornába torkolló folyó teljes városi szakaszát – Hietzingtől egészen a Stadtparkig – lefedték volna.

Mivel manapság a természetes vizeket inkább igyekeznek a városképbe integrálni, a Bécsi Városháza Vízügyi Osztálya egy 300 méteres szakaszon visszaadja a természetnek a folyót és természetközeli partot alakít ki. A projekt célja, hogy az árvízvédelmi szempontok maximális szem előtt tartása mellett helyreállítsák a vízfolyam ökológiai funkcióját. Így nemcsak a bécsiek lesznek gazdagabbak egy kellemes pihenőhellyel, de a vízi és vízparti élővilág is új élőhellyel gyarapodhat.

Az októberben kezdődő, hat hónapon át tartó munkák során füves folyópartot alakítanak ki, amelyet fűzfák, bokrok és más növények szegélyeznek majd. Továbbra is megmarad a folyómederben a 3,5 kilométeres betonozott gyalog- és kerékpárút, a Wienflussweg, amelyet csaknem a revitalizáció teljes időtartama alatt használni lehet majd.

Bécs - a revitalizált Wien folyó leendő képeBécs – a revitalizált Wien folyó leendő képe

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás