A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Folyékony fém használatával szénné alakították vissza a szén-dioxidot ausztrál kutatók, akiknek a világon először sikerült ilyen áttörést elérniük, ami hatással lehet a légkörben lévő szén-dioxid befogására, tárolására.

A Melbourne-i RMIT Egyetem kutatócsoportja német, kínai és amerikai tudósokkal együttműködve egy olyan új technikát fejlesztett ki, amely hatékonyan átalakítja a gáznemű szén-dioxodot a szén szilárd részecskéivé. A Nature Communicationsben közzétett tanulmányban a kutatók javaslatot tettek olyan megoldásra, amely biztonságosan és maradandóan kivonja az üvegházhatású gázt a légkörből.

A jelenlegi szén-dioxid befogási és tárolási technológiák az üvegházhatású gáz folyékonnyá sajtolására összpontosítanak, továbbá egy alkalmas helyre való szállításra, a föld alá juttatásra. Megvalósításukat azonban számos mérnöki kihívás, a gazdaságosság kérdése és környezeti aggodalmak akadályozzák.

Torben Daeneke, a RMIT kutatója szerint a szén-dioxid szénné alakítása egy jóval inkább fenntartható megközelítés.

Az időt ugyan nem tudjuk visszafordítani, de a szén-dioxid visszaalakítása szénné és visszajuttatása a földbe kissé olyan, mintha az emissziós órát tekernénk vissza. Eddig a szén-dioxidot szilárd anyaggá csak nagyon magas hőfokon lehetett átalakítani, ami iparilag életképtelen. Folyékony fémeket használva katalizátorként megmutattuk, hogy lehetséges szobahőmérsékleten a gázt szénné alakítani egy olyan folyamatban, amely hatékony és megvalósítható. Több kutatásra lesz szükség, de megtettük az első létfontosságú lépést az ilyen szilárd szén tárolása felé.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás