A rovat kizárólagos támogatója

Működni látszik a hatósági szigor: idén eddig mindössze 17 eset történt, míg 2019-ben összesen 46 incidens vált ismertté.

63 százalékkal esett vissza az orrszarvúk orvvadászata Namíbiában – közölte a környezetvédelmi minisztérium pénteken. Romeo Muyanda, a minisztérium szóvivője szerint eddig mindössze 17 eset történt 2020-ban, míg 2019-ben összesen 46 incidens vált ismertté. Az elefántok elleni orvvadászat is visszaesett, idén csupán két esetet jelentettek, szemben a 2019-ben történt 13-mal.

Namíbia a Dél-Afrikai Köztársaság után a világ második legnagyobb szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum) populációjának szolgál otthonul – közölte a Save the Rhinos nonprofit szervezet. A dél-afrikai országban él a világ megmaradt keskenyszájú orrszarvúinak (Diceros bicornis)  egyharmada.

A rinocéroszok orvvadászata évtizedek óta jelent problémát Afrika déli részén, különösen a szomszédos Dél-Afrikai Köztársaságban és Botswanában. Számos orvvadászat-ellenes intézkedés született, például levágták az állatok tülkeit és szigorúbb rendszabályokat hoztak.

Namíbiában az orvvadászatért kapható pénzbüntetés 200 ezerről 25 millió namíbiai dollárra (3,3 millió forintról 422,5 millió forintra), a börtönbüntetés 20 évről 25 évre emelkedett.

Muyanda szerint főként a fokozott földi és légi ellenőrzéseknek, a lakosság együttműködésének és az elítélt orvvadászok esetében hozott szigorúbb büntetéseknek köszönhető a csökkenés. Tényező a bűnüldöző szervekkel, például a namíbiai rendőrséggel, a namíbiai védelmi erőkkel és a namíbiai központi hírszerzéssel való remek együttműködés is – tette hozzá. A szóvivő szerint a koronavírus-járvány miatt márciusban bevezetett nemzetközi utazási tilalom nem játszott jelentős szerepet az orvvadászat mértékének csökkenésében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek