Hirdetés

Kutatóintézetei elvételével rombolná a Magyar Tudományos Akadémia függetlenségét a Fidesz. Az MTA vezetése a HVG szerint a kutatóintézetek államosítását látja abban, hogy az MTA kutatótintézeteitől elvont pénz a minisztérium alá kerül.

A HVG információi szerint a Magyar Tudományos Akadémia forrásainak nagy részét a Palkovics László vezetésével létrejött új Innovációs és Technológiai Minisztérium alá vonná a kormány. Ez nagyjából azt jelentené, hogy a magyarországi tudományos kutatások nagy része a kormányzat irányítása alá kerülne.  A HVG szerint az MTA összköltségvetésének csaknem felét, több mint 25 milliárd forintot vonnának el, hogy az új minisztérium költségvetését gyarapítsa. Ezt a pénzt az MTA a kutatóintézeteinek, kutatásainak finanszírozására költötte eddig.

További, korábban az MTA költségvetésében szereplő tételek is átkerültek Palkovics minisztériumához, így a Lendület programra szánt 3,2 milliárd forint, és a fiatal kutatók támogatásának több, mint egy milliárdos alapja. Szintén kikerült az MTA kompetenciái közül az Európai Uniós és hazai kutatóintézeti pályázatok támogatása szánt csaknem 700 millió forintos, az infrastruktúra fejlesztésre szánt több mint félmilliárd forintos kerete is.

Az Akadémián rendkívüli elnökségi ülést hívtak össze holnapra, s felvetődött egy rendkívüli közgyűlés ötlete is. Az MTA vezetése a HVG szerint a kutatóintézetek államosítását látja abban, hogy az MTA kutatótintézeteitől elvont pénz a minisztérium alá kerül.

Hogy értsük, ez miért probléma, ahhoz látnunk kell, hogyan működik a tudományos akadémia – mutatott rá a MÉRCE.  Az MTA vezetőit demokratikusan választja az MTA közgyűlése, ami az akadémikusokból és az akadémiai doktorok képviselőiből áll. Az MTA köztestületének körülbelül 17 000 tagja van (bárki tag lehet, akinek doktori címe van). Tehát az egész magyar tudományos életet behálózó és demokratikus szervezetről van szó.A tudományos akadémia feladata kettős: működteti a köztestületet, aminek igazából az MTA másik funkciója ad súlyt, ez pedig a kutatóintézet-hálózat fenntartása. Ez a kutatóintézet-hálózat nagyjából a magyar tudományos kutatások egyharmadát termeli ki, de vannak olyan területek, ahol ez a szám magasabb. De az MTA még ezen felül is számos egyetemmel működik együtt kutatásokban. Most ezt a funkciót vehetik el teljesen a tudományos akadémiától, ami azt jelentené, hogy csak a súlytalan köztestületi funkció maradna. Tehát lényegében kiherélnék az intézményrendszert ezzel a döntéssel.

Azt is lehet sejteni, hogy egy ilyen döntés után mennyire politizálódna át a magyar kutatói-hálózat. Félő, hogy bizonyos tudományterületek egyszerűen nem kapnának finanszírozást, más tudományterületeken pedig a kormány számára kedvesebb kutatásokra jutna pénz.

Az MTA mostani kiherélésében az is érdekes, hogy a szervezeten belül nem voltak akkora törésvonalak, mint a társadalomban. Voltak a kormánnyal kritikus hangok, maga az MTA is megszólalt például a CEU kapcsán, de a vezetése, Pálinkás Józseffel vagy Lovász Lászlóval inkább jobboldali akadémikusok kezében volt. Ez a döntés sokkal érzékenyebben érinti a magyar tudományos életet még a CEU elleni támadásnál is, hiszen lényegében a teljes tudományos élet függetlensége és súlya a saját ügyeibe való beleszólásban kerül veszélybe.

2010 óta időről időre felszínre kerül a dilemma, hogy az egyetemeknél vagy az akadémiai kutatóintézeteknél kell-e koncentrálni az állami kutatási forrásokat. A vitát végül az döntötte el, hogy az egyetemeket a kancellária-rendszer bevezetésével előbb sikerült „fideszesíteni” – fogalmazott lapunk kérdésére egy akadémikus. A lépést nehéz másképp értelmezni, mint az Akadémia önállóságának a rendszerváltás óta példátlan csorbításaként. Úgy tudjuk, az ötlet már az idei költségvetés készítésekor is fölmerült, de az MTA-val sem akkor, sem most nem konzultáltak róla.

Lovász László

Lovász László

A Népszava információi szerint az egyeztetést most is letudták volna annyival, hogy egy helyettes államtitkár bejelentette Lovász Lászlónak, az Akadémia elnökének a változást. Miután az MTA teljes elnöksége (beleértve az erős jobboldali elkötelezettségű tagokat is) tiltakozott, egy órát kaptak a tervezet véleményezésére, de elutasító álláspontjukat nem vették figyelembe.

  Orbán máris elégtételt vesz az Akadémián >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás